A, az, 1

B, buki, 2

V, vidi, 3

G, glagole, 4

D, dobro, 5

E, (j)est, 6

Ž, živite, 7


Društvo prijatelja glagoljice - DPG

Scripturae glagoliticae amicorum societas

Istarski razvod 1275.-1395.Društvo je osnovano 22. veljače 1993., točno na 510. obljetnicu znamenitog Hrvatskog prvotiska (1483).

Godišnja članarina: 120 kuna za zaposlene (za učenike, studente i umirovljenike 50 kuna)

IBAN: HR4023600001101379457
Matični broj: 0357928
OIB: 14609641644

Mrežna stranica DPG-a: www.croatianhistory.net/glagoljica/dpg

E-pošta DPG-a: drustvoprijateljaglagoljice@gmail.com

Sijelo Društva: Strossmayerov trg 4, Matica hrvatska, Zagreb,
Pristupnica za upis: [PDF]
ispuniti i poslati e-poštom na adresu DPG-a (drustvoprijateljaglagoljice@gmail.com) na ime: Mirna Lipovac, tajnica DPG-a

S, slovo, 200

Važna obavijest: GDPR [PDF]GLAVNE AKTIVNOSTI DPG-a:

Redovite mjesečne tribine s predavanjima iz hrvatske glagoljaške baštine:


 • 14. rujna 2022. u 19 sati, Matica hrvatska, dvorana Jure Petričevića, Biserka Draganić, prof.: Glagoljica i glagoljaška baština u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske
 • 12. listopada 2022., Dvorana Vijenac, dr. sc. Sanja Holjevac, Zavod za povijesne i društvene znanosti pri HAZU u Rijeci: Od bitija redovničkogaknjižice Šimuna Kožičića Benje
 • 9. studenoga 2022., Dvorana Vijenac, Josip i Inočente Ružić - Rose-art d.o.o. (profesionalni snimatelji), Uvodna riječ - Stjepan Damjanović, Projekcija filma: Branko Fučić u crkvici sv. Marije na Škriljinah kraj Berma u Istri (filmski zapis Josipa i Inočentea Ružića iz 1992.) 
 • 14. prosinca 2022., Dvorana Vijenac dr. sc. Marinka Šimić (Staroslavenski institut) i prof. dr. sc. Mateo Žagar (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu): Predstavljanje Beramskog brevijara i Novakovog misala

Redovite mjesečne tribine DPG-a: popis svih predavanja od 1993. do danas

Predavanja u školama, knjižnicama, muzejima


Tečajevi glagoljice


Tečaj glagoljice u Vukovaru, 2006.Amblem pjevačkog zbora Bašćina, izradio Vlatko Bilić BAŠĆINA, mješoviti pjevački zbor DPG-a, od 1995. pod ravnanjem maestra dr fra Izaka Špralje, sada pod ravnanjem maestra Miroslava Salopeka, prof.
Zbor redovito sudjeluje u glagoljičkoj Misi u samostanu sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu, prve nedjelje u mjesecu, s početkom u 18 sati; osim u srpnju, kolovozu, rujnu.

Juraj Slovinac je u svojoj oporuci izrazio želju da se sveta Misa zadušnica za njega održava dan nakon dana sv. Jeronima, tj. na 1. listopada. Godine 2010. je Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba potaknulo održavanja svete Mise za Jurja, a prema ideji o kojoj je puno ranije pisao Henrik Heger-Juričan, izv. profesor na pariškoj Sorboni u mirovnini. Dne 1. listopada 2010. u 18 sati u Zagrebačkoj katedrali po prvi put se slavila svečana sveta Misa zadušnica za Jurja Slovinca (1355./1360. - 1416.), svećenika glagoljaša, asketsko-teološkog pisca, profesora na pariškom sveučilištu Sorboni, autora prve hrvatske glagoljičke rukopisne početnice. Misno slavlje predvodio je mons. dr. Juraj Batelja. Od toga datuma u misnom slavlju sudjeluje i mješoviti pjevački zbor Bašćina.
Kontakt s mješovitim pjevačkim zborom Bašćina: mpzbascina.dpg@mail.com

Časopis Bašćina objavljuje se koncem svake godine. Može se dobiti na redovitoj mjesečnoj tribini DPG-a (donacijom 30 kn) ili naručiti putem e-pošte drustvoprijateljaglagoljice@gmail.com (donacijom od 44 kn s uključenom poštarinom za primatelje iz Hrvatske, ili 125 kn za EU).
Stari brojevi nalaze se na mrežnim stranicama NSK na adresi glagoljica.hr pod E-Izvori.
Bibliografija Bašćine (brojevi 1-22).

Glagoljaški kutak u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb, sadrži oko 400 knjiga i časopisa [xls] koje je prikupilo Društvo prijatelja glagoljice. Preporučujemo Vam da ga posjetite.

NOVOSTI - elektroničko mjesečno glasilo iz Društva prijatelja glagoljice, mjesečni listak DPG-a s obavijestima o glagoljaškim aktualnostima. Urednica je Mirna Lipovac.

DPG fb. Moderatorica je Jasenka Štimac.
Poštovani i dragi prijatelji glagoljice,

čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe "Čudo glagoljice na Fakultetu hrvatskih studija",
koje će biti održano u ponedjeljak 11. travnja u 13 sati u studentskom kampusu Borongaj u Knjižnici hrvatskih studija
na adresi Borongajska cesta 83 c1.

Bit će izložen 51 pano, a to je do sada najveća izložba glagoljice koju organizira DPG. Izložbu će biti moguće razgledati ponedjeljkom i petkom od 13 do 16 sati u razdoblju od 11. travnja do 9. svibnja 2022.

Srdačan pozdrav,
Darko Žubrinić, predsjednik DPG-a
Mirna Lipovac, tajnica DPG-a

Stare vijesti iz DPG-a
Tablica hrvatske glagoljice uređena prema Jurju Slovincu, a sa slovima prema hrvatskom prvotisku iz 1483.
Rabi se u časopisu Bašćina koji objavljuje Društva prijatelja glagoljice. Glagoljički font izradio Filip CvitićSuvremena hrvatska književnost glagoljicom


Biserka Draganić: Obrazovni sustav i ekonomski napredak
Kristian Kreković: portret kralja Zvonimira s glagoljičkom knjigom
Lijevo: U ime Otca i Sin i Duha Svetoga Amen
Desno: Ja Dmitar Zvonimir, kral Crvene i Biele Hrvatske
Kralj Zvonimir vladao je od 1075. do 1089.
Čestitajte prijateljima Božić i Novu Godinu e-mailom s pomoću prekrasne glagoljaške virtualne razglednice. Sučelje je izradio g. Nikola Biškup iz Zagreba.Vladimir Ćepulić: Mali glagoljski pravopis DPG


Mladi glagoljaši u Gradskoj knjižnici Samobor


Dan glagoljice u O.Š. Ljudevita Modeca, Križevci, 2007., voditeljica prof. Martina Rebić
.


Glagoljaško tromjesječje u Preku, otok Ugljan, 2008., izvor


Preko 2008., voditeljica Grozdana Franov-Živković, izvor


Ravnateljica OŠ. V. Nazor iz Komletinaca kod Vinkovaca, prof. Snježana Dupljak s tri mlade gagulanke


Gđa. Katica Novoselac, desno, predsjednica udruge žena Gagulanke (=Glagoljašice!) iz Komletinaca, s ravnateljicom i dva gagulana iz Zagreba


Zlatovezom tkana glagoljička slova i natpis Gagulanke izradila je gđa. Anica Novoselac iz Komletinaca


Mladi gagulani iz Komletinaca na predavanju dvojice gagulana pristiglih 2009. iz ZagrebaGlagoljaški kolačići s Božićne proslave DPG-a godine 2009. Ideja mr.sc. Narcise Potežice, predsjednice DPG-a.

 • Izložbe

 • Glagoljaške razglednice i zanimljivosti - razglednice iz serije 11 stoljeća hrvatske glagoljičke knjige

 • Edukativni i reprezentativni materijali

  Tablica glagoljice Jurja Slovinca (Jurja iz Slavonije) pisana koncem 1390tih u Parizu, na znamenitom sveučilištu Sorboni. Juraj piše Istud alphabetum est chrawaticum (Ovo je hrvatski alfabet!), vidi uokvireno ispod tablice.


  OBAVIJEST KORISNICIMA GLAGOLJICE NA RAČUNALIMA:

  Od travnja 2008. dostupna je nešto poboljšana inačica glagoljičkog fonta euglag8.ttf za Windowse. Molimo da izbrišete stari font euglag70.TTF, u kojem su bili problemi s hrvatskim dijakritičkim znakovima, te zamijenite s ovim novim. Probleme je otklonio g. Ivica Glavan sa Sveučilišta u Zadru, kojemu srdačno zahvaljujemo na pomoći.


  Važno otkriće: stari hrvatski glagoljički natpis pronađen godine 2006. u Župi dubrovačkoj, iz 10. ili 11. stoljeća, vidi [Žeravica]:

  Hrvatska glagoljica na Internetu:


  Malo zabave. Od dr. Ane Marije Grancarić, ugledne profesorice na Tekstilno tehnološkom fakultetu, doznali smo da u Zagrebu postoji još jedan DPG - Društvo za plastiku i gumu. Društvo je osnovano 1997. kao sljedbenik Društva plastičara i gumaraca osnovanog 1970. Od tada se rabi kratica DPG. Njihov znak sada, vjerovali ili ne, izgleda ovako:


  Glagoljica u školi:


  Ja, koji slova znam, govorim da je dobro živjeti na zemlji

  Az buki vidi glagole dobro jest živite zelo zemla

  Flash animacija. Zahvaljujem g. Ivanu Glavanu iz Zadra


  Zvučni zapisi (snimljeni na Zavodu za elektroakustiku FER-a u Zagrebu; velika hvala dipl.ing Sanji Grubeša, dipl.ing Marku Horvatu, i prof.dr. Hrvoju Domitroviću, predstojniku Zavoda), čita Stjepan Bahert, dramski umjetnik:


  Naši dragi kolege i prijatelji:


  Počevši od 1996. godine rad Društva prijatelja glagoljice podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i znanost. Amblem DPG-a složio je Vladimir Ćepulić, a za ovu web stranicu priredio Vladko Bilić. Inicijal glagoljičkog slova A u lijevom stupcu izradila je Jadranka Ostić iz Pule, a ostale Vladko Bilić iz Zagreba.