Izložbe glagoljice

 

 • glagoljaška pecivaPrigodom održavanja tradicionalnih Žetvenih svečanosti 1999. u selu Petrijevci kod Osijeka, dopredsjednik DPG g. Stjepan Bahert priredio je izložbu glagoljskih slova oblikovanih kao peciva. I u nekim zagrebačkim školama učenici oblikuju glagoljska slova od tijesta i peku "glagoljaške perece".
 • Gradska galerija Jastrebarsko, 12. svibnja - 10. lipnja 2000., izbor iz obiteljske zbirke Kezele "Od Hrvojeva do Vajsova misala", posvećena nadbiskupu Rafaelu Levakoviću (Jastrebasko, 1597. - Zadar, 1649.). Pripremljen je lijepi katalog, s uvodnim slovom patera Vlade Magića, i kratkom Levakovićevom biografijom iz pera akademika Josipa Bratulića.
 • Gradski muzej u Gospiću, siječanj i veljača 2001., izložbu iz obiteljske zbirke Kezele otvorio je biskup dr. Mile Bogović.
 • Izložba iz obiteljske zbirke Kezele u Korniću (kod Punta) na otoku Krku, kolovoz 2001. u povodu otvaranja tečaja glagoljice.
 • g. Kezele pridržava Vrbnički brevijar iz 13/14. st. (Vrbnik)Izložba iz obiteljske zbirke Kezele u Gradskoj knjižnici Metel Ožegović u Varaždinu, 24. listopada 2001.
 • Ex Libris Kezele, naziv je izložbe knjiga posvećene Dragutinu Antunu Parčiću, znamenitom leksikografu, lingvistu i glagoljašu, koja je od 23. svibnja do 14. lipnja 2002. održana na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Popratni vrlo kvalitetni katalog na preko 60 stranica priredili su prof.dr. Alojz Jembrih i g. Mladen Kezele. Izložbu je otvorio biskup Mile Bogović, počasni član DPG-a. U svečanom programu sudjelovali su još i pjevački zbor Bašćina, prof. dr. Alojz Jembrih i predsjednik DPG.
 • Dne 7. lipnja 2002. naša članica Dragica Rakonjac-Čerkezov priredila je u knjižnici Ekonomske škole za turizam i ugostiteljstvo vrlo lijepu izložbu glagoljskih knjiga, razglednica i likovnih radova na temu glagoljice, u povodu gostovanja predsjednika DPG s predavanjem za učenike te škole.
 • Dne 11. lipnja u dvorani Matice hrvatske tijekom održavanja 94. tribine DPG-a izloženi su likovni radovi u svili i staklu, protkani glagoljskim slovima, koje su izradile učenice "Medicinske škole za primalje" pod vodstvom naše članice prof. Đurđe Arbutine. Izložene su i svijeće s glagoljskim slovima koje su izradili invalidi pri zagrebačkom Caritasu, pod vodstvom prof. Anice Vidaković i prof. Nele Filipančić.
 • 10. travnja, svečano otvaranje jednomjesečne izložbe iz obiteljske zbirke Kezele u Gradskoj loži u Zadru, održane povodom 520. obljetnice hrvatskoglagoljskog prvotiska Misala iz 1483. i uz 110. obljetnicu Parčićeva misala 1893. Otvaranje izložbe uveličali su nadbiskup u miru Marijan Oblak, biskup Mile Bogović. U svečanom programu otvaranje sudjelovao je naš pjevački zbor Bašćina. Izložbu su priredili Zadarska županija, Narodni Muzej Zadar, Družba "Braća hrvatskog zmaja", a izdan je i opsežan i bogato opremljen katalog pod naslovom "Stoljeća hrvatske knjige; Zbirka Kezele" s prilozima prof.dr. Tihomila Mastrovića, prof. Julija Derossija i prof.dr. Alojza Jembriha.
 • Izložba Julije Vojković u knjižnici Marin Držić, Odjel za odrasle, Vukovarska 222, Zagreb, pod naslovom BITI PISMEN BITI SVOJ, 550 GODINA PRVOG VRBNIČKOG MISALA dovršenog godine 1456. u gradu Senju. Izložba je bila otvorena do 5. prosinca 2006.
 • Ivana Ferenčak: Budi svoj, izložba nakita, kermaike, radova u svili i oslikanih kišobrana , u knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb, od 28. ožujka do 28. travnja 2007.
 • Klub mladih glagoljaša i glagoljaško središte "Frankopan" organizirali su 19. prosinca 2007. izložbu pod nazivom Hrvatska škrinjica dislociranih jedinica Radionica Dubrava i Radionica Sesvete Centra za rehabilitaciju Zagreb. Izložba je održana u Knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb. Uz predivne izloške, održan je i kulturnoumjetnički program.
 • 2. prosinca 2008., Delnice, izložba knjiga posvećena Franji Račkom, a iz zbirke Mladena Kezele. Jednotjednu izložbu je organizirala Matica hrvatska iz Delnica, a posjetilo ju je nekoliko stotina učenika iz Delnica, Fužina i Lokava.
 • Ex Libris Kezele, Muzej Mimara u Zagrebu, 6. srpnja 2011. do 15. rujna 2011.
 • Glagoljske knjige Biblioteke Kezele, Gradska knjižnica Zagreb, s popratnim predavanjem D.Ž. (pogledati i članak Nikole Kezele: Biblioteka obitelji Kezele)


Dodatne informacije o održanim izložbama mogu se nachi na internetskoj stranici Predavanja o hrvatskoj glagoljici

Društvo prijatelja glagoljice