2000.
2001.
2002.
2003.
2004.
2005.
2006.
2007.
2008.
2009.
2010.
2011.
2012.
2013.
2014.
2015.
2016.
2017.
2018.
2019.
2020.
2021.
2022.
2023. 2024.

Glagoljica u gostima

Predavanja u školama, knjižnicama, muzejima itd., članci i ostalo

Na ovoj internetskoj stranici nisu evidentirane aktivnosti od godine 1993. (pa i od 1991.) do godine 1999.

Za ilustraciju, nekoliko predavanja su već 1993. održali akademik Eduard Hercigonja i prof. dr. Stjepan Damjanović. D. Žubrinić održao je 25. kolovoza 1996. predavanje "Glagoljica na Internetu" u knjižinici Vladimira Nazora, S. Batušića 4, Špansko, zatim u Prozoru Rama godine 1997. (BiH) u povodu Dana hrvatske knjige. Jedno predavanje održao je u Beču na poziv ogranka Matice hrvatske u Austriji (velika hvala dragom prijatelju g. Krešimiru Mikolčiću, tadašnjem glavnom tajniku Matice hrvatske, te njegovoj sestri Ciki Mikolčić i vlč. gospodinu dr. Niki Kličanu na izvrsnoj organizaciji boravka i vrlo posjećenog predavanja u dvorani franjevačkog samostana Am Hof u središtu Beča).

Glagoljaška pustinja Blaca, otok Brač

Godina 2000.

Gostovanje u vrlo uspjeloj emisiji Radio Marije posvećene glagoljici, emitiranoj u živo na proljeće godine 2000. U emisiji koja je trajala više od dva sata gostovali su dr. Marica Čunčić, prof.dr. Vladimir Ćepulić, prof. Stjepan Bahert i prof. dr. Darko Žubrinić.

Kratko predavanje o DPG-u na uvodnoj svečanosti održanoj u župnoj crkvi u Jastrebarskom; nastup DPG-ova pjevačkoga zbora na otvaranju izložbe u Jastrebarskom; kratko predavanje Darka Žubrinića o glagoljici u Lici; izložbu glagoljice u Gospiću je prvim posjetiteljima detaljnije predstavio sam biskup, dr. Mile Bogović.

Kratki članak o DPG-ovoj djelatnosti u prigodnom vodiču tiskanom za izložbu knjiga iz obiteljske zbirke Kezele održanoj u Jastrebarskom svibnja godine 2000.

Prikaz o Bašćanskoj ploči na Internetu (na engl. jeziku).

Naš mladi član Eugen Divjak znatno je poboljšao i proširio postojeći font uglaste glagoljice za Windowse, tako da se tu osim samih slova sada nalazi i nekoliko desetaka glagoljičkih spojenica i posebnih znakova.

DPG je dobilo na poklon glagoljički font koji je izradio dr. Emil Heršak. Od g. Heršaka smo dobili dopuštenje da bude instaliran na Internetu, te je na taj način svima dostupan besplatno.


Godina 2001.

prof. Milan Paun: predavanje 28. ožujka "900 godina Bašćanske ploče", u organizaciji Ministarstva prosvjete (Zavoda za školstvo)

Eugen Divjak - serija od 10 članaka o hrvatskoj glagoljičkoj baštini za MAK (Mali koncil)

Darko Žubrinić - gostovanje na Hrvatskom radiju u mjesecu travnju (II. program, emisija Bašćina)

Darko Žubrinić - internetska stranica Glagoljičko nasljeđe u Lici, Krbavi i Senju (na engl.)

Izak Špralja, Darko Žubrinić, internetska stranica posvećena Anđelku Klobučaru, ožujak 2001.

Darko Žubrinić - predavanje "Značenje glagoljice u hrvatskom narodu" na HKDPD-ovoj mjesečnoj tribini 20. lipnja 2001., power point prezentacija

Na poziv turističkoga poduzeća Lovranske Vile, 28. srpnja 2001. održano predavanje na engl. "Croatian Glagolitic Script" za grupu stranih gostiju, uz projekcije prozirnica

Naš član g. Mladen Kezele priredio izložbu knjiga iz obiteljske zbirke prigodom održavanja Ljetne škole glagoljice u Korniću na otoku Krku koju vodi Damir Kremenić, a uvodno predavanje o zbirci održao je Darko Žubrinić.

Sudjelovanje Darka Žubrinića na Ljetnoj školi glagoljice u Korniću (otok Krk), 5. kolovoza 2001., jednosatno predavanje "Egzotična hrvatska glagoljica" s pomoću prozirnica. Na predavanju je sudjelovalo i 12 gostiju iz Francuske, Lyon, članova društva "Les Chemins de l Ecriture", uz simultani prijevod na francuski.

U kolovozu 2001. predana molba Zagrebačkoj banci za donacijsku potporu projekta "Upoznajmo hrvatsku glagoljičku baštinu" (CD), u kategoriji Djeca i mladi. Projekt nije prihvaćen.

Katarina Livljanić, profesor na Sorboni u Parizu, dopustila je da njen tekst o glagoljaškom pjevanju i o međunarodnom vokalnom ansamblu Dialogos koji vodi u Parizu, bude uvršten na Internet (molbu je uputio i njen tekst priredio za internet Darko Žubrinić)

Članak D. Žubrinića u časopisu Matematika i škola: Brojevi u glagoljici.

Predavanje D. Žubrinića 18. listopada 2001. u knjižnici Novi Zagreb u Travnom.

Dva predavanja D. Žubrinića 24. listopada 2001. g. u Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" u Varaždinu za djecu i za odrasle, izložba glagoljičkih knjiga iz obiteljske zbirke Kezele.

Darko Žubrinić uvrstio na internet internetsku stranicu s power point prezentacijom 11 stoljeća hrvatske glagoljske knjige, na hrvatskom i engleskom jeziku

Predavanje Darko Žubrinića u društvu Hrvatska žena, 8. studenog 2001., izložba glagoljičkih knjiga iz obiteljske zbirke Kezele

Predavanje Darka Žubrinića u OŠ "Malešnica" 13. studenog 2001., uz izložbu glagoljičkih knjiga iz DPG-ove knjižnice.

Dva seminarska predavanja o povijesti glagoljičkoga pisma održao g. Nikola Kezele na Hrvatskim studijima 13. i 22. studenog 2001.

11. prosinca Darko Žubrinić održao predavanje o Hrvatskim glagoljičkim knjigama za učenike Srednjoškolskog strojarskog centra u Držićevoj ulici u Zagrebu, uz izložbu glagoljičkih knjiga iz knjižnice DPG.

U časopisu "Klasje naših ravni" od 2001, koji izdaje ogranak MH iz Subotice, objavljeno je nekoliko članaka o hrvatskoj glagoljičkoj baštini i aktivnosti Društva prijatelja glagoljice.

Na internetskoj stranici Ruske nacionalne biblioteke iz Petrovgrada, u vezi s gostovanjem Svjetlane Olegovne Vyalove u Hrvatskoj, navedeno je da je 13 noyabrya v Zagrebe eyu byl sdelan doklad - zdanie horvatskih glagolicheskih pamyatnikov iz Peterburga- na zasedanii Obshchestva lyubitelei glagolicy.

U knjizi Glagoljica (vodič Izložbe glagoljice u Rijeci), prof. Juraj Lokmer, ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Rijeci, navodi u opsežnom popisu literature časopis Bašćinu i internetsku stranicu Društva prijatelja glagoljice.

Kovača Martina...

Znameniti Humski grafiti iz Huma u Istri, 12. st.


Godina 2002.

U siječnju 2002. DPG-ova knjižnica prenesena na čuvanje u Knjižnicu Bogdan Ogrizović. Knjige su dostupne svim članovima Društva.

U poduzeću Znanje otisnute su glagoljaške razglednice u 10 motiva, po 200 komada svaki motiv, plastificirane i u boji. Vrlo kvalitetnu računalnu pripremu obavila je prof. Julija Vojković.

Članak Darka Žubrinića o hrvatskoj glagoljici objavljen je u časopisu "Hrvatica" br. 2, 2001, koji izdaje društvo Hrvatska žena.

Eugen Divjak - još jedna serija od 10 članaka o hrvatskoj glagoljičkoj baštini za MAK (Mali koncil).

28. veljače 2002. Darko Žubrinić gostovao u jednosatnoj emisiji posvećenoj aktivnostima Društva prijatelja glagoljice, emitiranoj na Katoličkom radiju.

28. veljače 2002. svečano je otvoren Glagoljaški kutak u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu. U programu su sudjelovali i ženski pjevački zbor Hrvatica društva Hrvatska žena pod ravnanjem maestra Ronalda Brausa, Darko Žubrinić, g. Stjepan Bahert, prof. Joja Ricov, i naš mješoviti pjevački zbor Bašćina pod ravnanjem maestra dr. fra Izaka Špralje. Sve knjige i časopisi Društva (oko 250 jedinica) dostupne su svim članovima. Knjige se ne mogu iznositi izvan knjižnice. Plakat za najavu otvaranja kutka izradila je Julija Vojković.

U knjizi Glagoljica (vodič izložbe glagoljice u Rijeci), prof. Juraj Lokmer, ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Rijeci, navodi u opsežnom popisu literature časopis Bašćinu i internetsku stranicu Društva prijatelja glagoljice, kao i knjigu Hrvatska glagoljica D. Žubrinića. Prof. Lokmer poklonio je jedan primjerak knjige našem Društvu.

9. ožujka Darko Žubrinić gostovao je na Radio Sljemenu u 25-minutnoj emisiji na temu otvorenja Glagoljaškoga kutka i izdavanja razglednica.

U suradnji s predsjednikom udruge Pasionska baština mr. Jozom Čikešom, u ožujku 2002. izrađena je internetska stranica Pasionske baštine, dostupna na adresi www.hr/darko/etf/pasion.html.

18. travnja 2002. Darko Žubrinić održao predavanje o hrvatskoj glagoljičkoj baštini za učenike i nastavnike privatne gimnazije i ekonomske srednje škole Benko Kotruljević u Zagrebu. Naš član, dipl. ing. Davor Đurinović, je tom prigodom priredio prikazivanje video-filma o Bašćanskoj ploči.

21. travnja 2002. Darko Žubrinić je na poziv poduzeća Lovranske Vile održao power point prezentaciju hrvatske glagoljičke baštine za grupu od 10 austrijskih novinara u Lovranu.

26. travnja 2002., na poziv udruge Pasionska baština, Darko Žubrinić sudjelovao na međunarodnoj konferenciji o Pasionskoj baštini održanoj u Vrbniku, s priopćenjem "O jednoj kurzivnoj glagoljičkoj bilježnici koja se čuva u Narodnom muzeju u Pragu".

27. travnja 2002., na poziv grada Lovrana, Darko Žubrinić sudjelovao na promociji knjige Damira Viškanića: "Kvaderna kapitula Lovranskog" (čuva se u Nacionalnoj knjižnici u Ljubljani), s predavanjem "Hrvatska glagoljička baština u europskom kontekstu". Jedan primjerak knjige dobili smo na poklon od općine grada Lovrana.

U svibnju 2002. priređena je internetska stranica Prvi istraživači Bašćanske ploče.

Izložba knjiga iz zbirke g. Mladena Kezele, posvećena Dragutinu Antunu Parčiću, znamenitom leksikografu, lingvistu i glagoljašu, održana je od 23. svibnja do 14. lipnja 2002. na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Na otvorenju izložbe nastupio je DPG-ov pjevački zbor "Bašćina" pod ravnanjem fra Izaka Špralje, a kratke prigodne govore održali su Alojz Jembrih, Darko Žubrinić i biskup Mile Bogović, počasni član Društva, koji je i otvorio izložbu. Prof.dr. Alojz Jembrih i g. Kezele priredili su izvrstan reprezentativan katalog izložbe na 64 str. Primjerak kataloga pohranjen je u Glagoljaškom kutku u knjižnici Bogdan Ogrizović. Dr. fra Izak Špralja poklonio je za naš Glagoljaški kutak glazbeni CD pod naslovom Glagoljaško pjevanje, sa skladbama Anđelka Klobučara, počasnog člana Društva, u izvedbi pjevačkog zbora "Bašćina" pod ravnanjem fra Izaka Špralje.

29. svibnja 2002. Darko Žubrinić održao je predavanje o glagoljičkoj baštini za grupu djece iz OŠ Brezovica, u prostoriji knjižnice Bogdan Ogrizović, prikazavši im Glagoljaški kutak.

Zdravo Marie, Vjeruju (zapis Jurja iz Slavonije)

Juraj iz Slavonije, oko 1400., profesor na Sorboni u Parizu
(ovaj list čuva se u Toursu u Francuskoj)

Dne 6. lipnja 2002. prof. Davor Djurinović održao je predavanje "O Bašćanskoj ploči" u knjižnici August Cesarec (Ravnice, Maksimir).

7. lipnja 2002. Darko Žubrinić održao je u Puli na poziv naše članice Dragice Rakonjac-Čerkezov dva jednosatna predavanja o hrvatskoj glagoljičkoj baštini, i to u Ekonomskoj školi za turizam i ugostiteljstvo, i u Medicinskoj školi. Boraveći kao gost na Čakavskom saboru u Žminju, održanom 8. i 9. lipnja 2002., uspostavio je dragocjene kontakte s istarskim kulturnim djelatnicima.

29. lipnja 2002. Darko Žubrinić održao je predavanje o hrvatskoj glagoljičkoj baštini u društvenoj dvorani gradske bolnice u Lipiku, u sklopu manifestacije "Lipiku s ljubavlju" koju priređuje Hrvatsko likovno društvo "Spektar" iz Zagreba. Predavanju je bio nazočan i gradonačelnik Lipika, g. Stjepan Horvat. Poticaj za održavanje predavanja dala je gđa. Snježana Božić, tajnica Hrvatskog likovnog društva "Spektar".

U časopisu "Matica" koji izdaje Hrvatska matica iseljenika objavljen je lipnja 2002. g. članak Darka Žubrinića pod naslovom "Croatian glagolitic books in the USA". Prijedlog za članak je dala prof. Jelena Bošković, članica uredništva tog časopisa.

Na poziv Matice hrvatske Našice i Zavičajnog muzeja Našice Darko Žubrinić je 12. srpnja 2002. održao predavanje o hrvatskoj glagoljičkoj baštini u izložbenom salonu dvorca Pejačević u Našicama. Odabrane tekstove interpretirao je dramski umjetnik g. Stjepan Bahert, dopredsjednik DPG-a, koje je snimio Našički radio. S predavačem je nakon predavanja za isti radio obavljen razgovor. Inicijativu za predavanje dala je prof. Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Dne 13. srpnja 2002. je g. Stjepan Bahert u predvorju osnovne škole u selu Petrijevci kod Osijeka izložio fotografije nekoliko najvažnijih glagoljičkih spomenika s popratnim opisom. Bio je to dio prigodne izložbe održane u povodu promocije Ljetopisa u rodnom selu g. Baherta, tijekom održavanja tradicionalnih "Žetvenih svečanosti".

Srpnja i kolovoza 2002. g. nam je prof. Dražen Vlahov, bivši ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, poslao dvije svoje monografije i separate osam članaka o glagoljičkoj baštini u Istri. Eugen Divjak poklonio je fotokopije dvadeset svojih članaka na temu glagoljičke baštine objavljenih u Malom Koncilu (MAK-u). Pohranjeni su u Glagoljaškome kutku knjižnice Bogdan Ogrizović.

Kolovoza 2002. Eugen Divjak izradio je font kurzivne glagoljice za Windowse. Naš počasni član Svetko Ušalj i Darko Žubrinić počeli su izrađivati web stranicu Mala početnica kurzivne glagoljice. Izrađena je i web stranica Juraj iz Slavonije, glagoljaš i profesor na pariškoj Sorboni oko 1400.

Dr. Dragica Malić poklonila nam je 11. listopada 2002. dva svoja znanstvena rada o Jurju iz Slavonije objavljena u časopisu Filologija koji izdaje HAZU.

Naš tajnik Milan Paun sudjelovao je na petodnevnom Međunarodnom slavističkom kongresu pod nazivom "Glagoljica i hrvatski glagolizam", održanom početkom listopada 2002. sa znanstvenim priopćenjem pod naslovom Glagoljica u Slavoniji. Dne 5. listopada održao je u O.Š. Frane Krsta Frankopana u gradu Krku jednosatno predavanje pod naslovom Glagoljska baština od Istre do Slavonije.

11. listopada 2002. održan je u suradnji s Ministarstvom prosvjete i športa, trosatni Seminar o hrvatskoj glagoljičkoj baštini za više od 130 nastavnika hrvatskog jezika na osnovnim školama Zagrebačke županije. Seminar se odvijao u velikoj multimedijskoj dvorani Fakulteta elektrotehnike i računalstva, a predavači su bili prof. dr. Stjepan Damjanović: Glagoljica i glagoljaštvo u hrvatskoj kulturi, prof. dr. Darko Žubrinić: Hrvatska glagoljička bašćina u europskom kontekstu (internetska prezentacija), prof. Milan Paun: 900 godina Bašćanske ploče, prof. Mila Vicić: Glagoljica u izbornoj nastavi. Tijekom Seminara održana je vrlo uspjela izložba raznih radova na temu glagoljice (časopisa, dočitnica, knjiga, plakata, svijeća, marama, glagoljičkih slova od tijesta, kartona itd). Prof. Damjanović pokazao nam je pretisak znamenitog Hrvojeva misala iz 1404. Nastavnicima su besplatno podijeljena tri didaktička sredstva za djecu (Bašćanska ploča - dvolist, Moj prvi susret s glagoljicom - dvolist, Lijepa naša - glagoljicom, ukupno u 300 primjeraka). Svoju pjesmu o Bašćanskoj ploči odrecitirao je Eugen Divjak, učenik prvog razreda V. gimnazije. Završnu riječ imala je prof. Olga Jambrec, viša stručna savjetnica Zavoda za unapređivanje školstva. Seminar je najavljen u Katalogu stručnih skupova Zavoda za unapređivanje školstva. Prof. Olga Jambrec ocijenila je Seminar izvrsnim i izrazila želju za nastavkom suradnje. Velika hvala FER-u, i dipl. ing. Josipu Hercegu na tehničkoj pomoći (internet, video, razglas i ostalo).

U putnoj reviji EuroCity, str. 62-69, koji izdaju Hrvatske željeznice, objavljen je članak prof. Marijane Tomić U povodu izložbe "Tri jezika - tri pisma u Berlinu"; na temu hrvatske pismenosti (većinom glagoljičke). Članak je u istom broju revije objavljen i na njemačkom jeziku: Die 1300-jährige Schrifkultur der Kroaten Anlasslich der Ausstellung "Drei Schriften - Drei Sprachen in Berlin".

22. listopada u 18.30 sati, predavanje D. Žubrinića o hrvatskoj glagoljičkoj baštini, u knjižnici August Cesarec (Maksimir).

22. listopada u 18 sati, predavanje prof. Davora Djurinovića o Bašćanskoj ploči u knjižnici Dubrava.

23. listopada u 19 sati, otvaranje izložbe "Glagoljica u primijenjenoj umjetnosti" Julije Vojković i Kornelije Herman, u društvu Hrvatska žena, Ribnjak 2, uz nastup mješovitog pjevačkog zbora DPG Bašćina pod ravnanjem fra Izaka Špralje. Prigodnim govor o značenju hrvatske glagoljičke baštine održao Darko Žubrinić. Izložene su ženske marame, haljine i torbice inspirirane glagoljičkim slovima, kao i svijeće s glagoljičkim slovima koja su izradili invalidi pri Karitasu. Procjenjuje se da je na otvaranju bilo preko 100 gostiju.

24. listopada, otvaranje izložbe glagoljice u Dječjem odjelu Gradske knjižnice (prof. Hela Čičko, voditeljica odjela), predavanje za učenike (Darko Žubrinić), tečaj kaligrafske glagoljice (Nikola Kezele).

29. listopada u 16.30 sati, predavanje Darka Žubrinića o hrvatskoj glagoljičkoj baštini na zatvaranju izložbe Hrvatskog likovnog društva Spektar iz Zagreba u Domu umirovljenika u Dubravi. Odabrane tekstove interpretirao je dramski umjetnik Stjepan Bahert, dopredsjednik DPG-a.

4. studenog 2002. Darko Žubrinić održao je u župnom centru crkve sv. Ivana u Utrinama u Novom Zagrebu dvosatno predavanje o hrvatskoj glagoljičkoj baštini.

6. listopada, predavanje Darka Žubrinića u Gradskoj knjižnici pod naslovom Hrvatska glagoljička baština u europskom kontekstu, na tribini knjižničara grada Zagreba.

Snimateljska ekipa HTV-a gostovala je u studenom 2002. u osnovnoj školi Susedgrad na nastavnom satu prof. Milana Pauna, posvećenom glagoljici i izradbi gipsanih odljeva Bašćanske ploče, i emitirala emisiju u obrazovnom programu 3. prosinca 2002.

27. studenog u osnovnoj školi u Božjakovini prof. Davor Djurinović održao je predavanje o Bašćanskoj ploči.

U tjedniku Hrvatsko Slovo od 29. studenog objavljen je članak D. Žubrinića Hrvatska glagoljica u svjetskim knjižnicama.

U prosincu 2002. prof. Marijana Tomić poklonila je za Glagoljaški kutak svoj diplomski rad pod naslovom Senjske inkunabule i Senjska tiskara. Diplomski rad je instaliran i na Internetu.

5. studenog 2002. prof. Milan Paun poklonio je DPG-u primjerak Bašćanske ploče, koju su od voska izradili njegovi učenici.

18. prosinca u 19 sati održano je u knjižnici Medveščak u Zagrebu predavanje pod naslovom 11 stoljeća hrvatske glagoljičke knjige u europskom kontekstu, uz čitanje izvornih glagoljičkih tekstova (Darko Žubrinić i Stjepan Bahert).


Godina 2003.

U tjedniku Hrvatsko Slovo od 3. siječnja 2003. Darko Žubrinić objavio je članak Hrvatska glagoljica u Norveškoj.

4. siječnja 2003. Darko Žubrinić gostovao u programu Radio Sljemena koji je vodila prof. Tanja Baran, i tom prigodom najavio cjelodnevni glagoljaški program za djecu u Gradu mladih Granešina u Zagrebu.

6. siječnja 2003., u Gradu mladih Granešina, Zagreb, održan je u suradnji s poduzećem Vladimir Nazor za organizirani odmor djece i mladeži vrlo uspjeli glagoljaški program za blizu 80 učenika osnovnih škola u povodu proslave 715. obljetnice Vinodolskog zakona (1288.):

 • Glagoljica za radoznalce (Darko Žubrinić i Stjepana Bahert)
 • Glagoljički krasopis (Nikola Kezele)
 • Izradba glagoljaških peciva (Milan Paun)
 • Likovana radionica (Julija Vojković)
 • Glagoljski grafiti (Nikola i Lucija Vojković)
Djeci su ponuđeni i programi Bašćanska ploča (Davor Djurinović i Milan Paun) i Plemići i glagoljica, Sveta Tri Kralja (Eugen Divjak). Održana je i mala izložba glagoljice. Djecu su na odmor uputili Centri za socijalnu skrb i Ured za zdravstvo. Zahvaljujemo prof. Ani Trohi, ravnateljici poduzeća Vladimir Nazor, i prof. Sanji Piskrec na svesrdnoj pomoći.

Eugen Divjak objavljuje svaki mjesec priloge na temu kurzivne glagoljice u Malom Koncilu

 • Stara knjiga klera Dobrinja (siječanj 2003.)
 • Junaci iz Like (veljača 2003.)

Od 2. do 7. siječnja 2003., u odmaralištu Stoimena u Crikvenici, Vesna Marinić održala je kreativno/edukacijsku radionicu za djecu na temu glagoljice, također u povodu proslave 715. obljetnice Vinodolskog zakona.

9. siječnja 2003. Milan Paun je održao glagoljašku radionicu o Vinodolskom zakonu u Gradu mladih Granešina. Tom prigodom su djeca uvježbala i kratki program inspiriran Vinodolskim zakonom i njegovim odredbama, koji je snimila ekipa HTV-a.

U siječnju 2003. Darko Žubrinić izabran je za člana Programskog vijeća Male glagoljaške akademije (MGA) u Roču.

29. siječnja 2003. Darko Žubrinić gostovao je na vrlo posjećenom bibliotekarskom kolokviju knjižnice Instituta R. Boškovića u Zagrebu s predavanjem na temu glagoljičke baštine.

Koncem siječnja 2003. Darko Žubrinić priredio je na internetskim stranicama DPG-a nekoliko priloga za djecu i učitelje (Moj prvi susret s glagoljicom, Bašćanska ploča) u obliku post-skript i pdf dokumenata; primjerak svoje knjige Hrvatska glagoljica poklonio je Glagoljaškome kutku u knjižnici Bogdana Ogrizovića.

31. siječnja 2003. Darko Žubrinić je u tjedniku Hrvatsko Slovo objavio članak Hrvatska glagoljica u SAD-u.

3. veljače 2003. D. Žubrinić je u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru imao predavanje pod naslovom Hrvatska glagoljička baština u europskom kontekstu (internetski prikaz); obavljen je razgovor za zadarski radio i snimljena je kratka televizijska emisija za zadarski TV.

Od studenog 2002. do 7. veljače održana je izložba glagoljice u knjižnici Medveščak. Izložbu je osmislila prof. Milka Tica uz pomoć DPG-a. Uoči zatvaranja izložbe održano je 5. veljače predavanje dr. Antonije Zaradije Kiš Znano i neznano o hrvatskim glagoljašima, uz nastup pjevačkog zbora Bašćina pod ravnanjem dr. fra Izaka Špralje. Izložba je preseljena u Gradsku knjižnicu u Križevcima.

11. veljače 2003. Gradski ured za kulturu iz Zagreba uputio je dopis DPG-u koji prenosimo u cjelosti:


Poštovani,

Obavještavamo Vas da Vaš prijedlog programa za 2003. nije uvršten u Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2003.

S poštovanjem,

PROČELNIK

Vladimir Stojsavljević

Odgovor na prijedlog programa DPG-a za 2002. (upućen Gradskom uredu za kulturu godine 2001.) nam još nije stigao.

14. veljače 2003. D. Žubrinić je u tjedniku Hrvatsko Slovo objavio članak Hrvatska glagoljica u Rusiji.

Na poziv poduzeća Lovranske vile D. Žubrinić je 14. i 15. veljače sudjelovao u radu međunarodne radionice pod nazivom Kulturna baština i razvoj kulturnog turizma.

Tijekom mjeseca veljače održana je izložba glagoljice u knjižnici Augusta Cesarca u Ravnicama na Maksimiru.

28. veljače održana je Godišnja skupština DPG-a. Proslavljena je deseta obljetnica Društva i 520. obljetnica hrvatskog prvotiska. U svečanom dijelu nastupio je pjevački zbor Bašćina pod ravanjem fra Izaka Špralje. Dana su tri kratka, petminutna izvješća o desetgodišnjem radu DPG (V. Ćepulić, fra Izak Špralja, D. Žubrinić). Promovirani su novi počasni članovi: dr. fra Anđelko Badurina i mr. fra Petar Runje, a promotori su bili akademik Josip Bratulić i prof. dr. Stjepan Damjanović (u odsustvu prof. Damjanovića njegov tekst je pročitao g. Stjepan Bahert). Na Skupštini je sudjelovao i jedan od naših najstarijih članova, devedesetgodišnji Vladimir Muljević, profesor emeritus Zagrebačkog sveučilišta. Nakon službenog dijela održana je zakuska. Zahvaljujemo poduzećima ELEKTRA i STORM COMPUTERS na sponzorstvu. Održana je i prigodna izložba koju je osmislila Julija Vojković.

9. ožujka održana je glagoljaška radionica u Gradu Mladih Granešina za studente Filozofskog fakulteta, koju su osmislili Darko Žubrinić, Vesna Marinić, Julija Vojković i Nikola Kezele.

U tjedniku Hrvatsko Slovo od 14. ožujka 2003. Darko Žubrinić objavio je članak Hrvatska glagoljica u Češkoj.

17. ožujka, predavanje Milana Pauna Hrvatska glagoljica u Slavoniji u Slavonskom Brodu, u dvorani Matice hrvatske.

u ožujku 2003. je časopis "Rudjer" koji izdaje Institut "Rudjera Boškovića u Zagrebu, objavio članak D. Žubrinića "Hrvatska glagoljica i još ponešto". Fotografija hrvatskog glagoljičkog lista s početka 15. st., koji se nalazi u Schoyenovoj zbirci u Norveškoj, otisnuta je preko cijele naslovne stranice časopisa.

26. ožujka g. Dragutin Lugarec nam je poklonio vrlo lijepi plakat s dvije kurzivne glagoljičke isprave iz 16. st. iz Donje Kupčine (Pokuplje blizu Zagreba).

26. ožujka, predavanje D. Žubrinića 11 stoljeća hrvatske glagoljičke knjige u knjižnici Špansko, S. Batušića 4.

Primarijus dr. Marijan Kereković poklonio nam je prekrasnu čašu s ugraviranim slovima Društvo prijatelja glagoljice, Zagreb, i grbom Društva.

Ožujka 2003. je časopis Željezničar, list Hrvatskih željeznica, na str. 42 objavio opsežan prikaz o godišnjoj skupštini DPG-a.

31. ožujka - 5. travnja 2003., Izložba glagoljice u Gradskoj knjižnici u Zadru, na poziv ravnatelja prof. Ivana Pehara. Na svečanom otvorenju izložbe bili su ugledni gosti (nadbiskup u miru mons. Marijan Oblak, ravnateljica Znanstvene knjižnice u Zadru prof. Milenka Bukvić, prof. Julije Derossi iz Matice hrvatske - Zadar i drugi), a izložba je prikazana i na zadarskoj televiziji.

7. i 8. travnja, predavanje D. Žubrinića Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture, II. gimnazija, Križanićeva 4 (kapelica) za prve i druge razrede.

12. travnja hrvatska televizija (prof. Miro Mahečić i prof. Željko Tomulić) je snimila prilog u kojem je D. Žubrinić opisao hrvatsku glagoljičku baštinu izvan domovine, za potrebe serije emisija o Reimskom glagoljičkom evanđelistaru.

U travnju 2003. D. Žubrinić priredio internetsku stranicu Glagoljaški očenaš.

U zborniku "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture" (radovi s konferencije o održane u Vrbniku godine 2002. u izdanju udruge Pasionska baština) objavljen je u travnju 2003. članak D. Žubrinića o jednoj hrvatskoj kurzivnoj glagoljičkoj bilježnici koja se nalazi u Narodnom muzeju u Pragu.

U travanjskome broju Modre laste (br. 8/2003.) objavljan je članak Milana Pauna i D. Žubrinića o hrvatskoj glagoljici, i prilog Milana Pauna o radu Eugena Divjaka na popularizaciji glagoljice. U prilogu Modre laste objavljen je veliki plakat s glagoljičkom azbukom, na čijoj grafičkoj pripremi je radila Julija Vojković.

22. travnja, svečano otvaranje izložbe glagoljice u gradskoj knjižnici "Franjo Marković" u Križevcima, gdje je D. Žubrinić održao kratko predavanje. Otvaranje je snimljeno za lokalni radio. Knjižnica je izradila vrlo lijepi prigodni plakat, s motivom iz Misala kneza Novaka (1368).

22. travnja Eugen Divjak je održao predavanje o glagoljici za učenike osnovnih i srednjih škola u gradskoj knjižnici u Bjelovaru.

15. svibnja D. Žubrinić održao je predavanje o hrvatskoj glagoljici u osnovnoj školi Nikole Hribara u Velikoj Gorici.

17. svibnja, predavanja u Slatini: Neponovljiva ljepota glagoljice, srednja škola Marka Marulića (Stjepan Bahert: Glagoljica i hrvatski nacionalni identitet; Darko Žubrinić: Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture; Milan Paun: Glagoljica u Slavoniji).

20. svibnja, otvaranje izložbe glagoljice i predavanje u Gradskoj knjižnici u Bjelovaru, nastup pjevačkog zbora Bašćina pod ravanjem fra Izaka Špralje. Dijelovi predavanja i nastupa zbora snimljeni su za televiziju (Panorama), kao i razgovor s predsjednikom DPG-a.

29. svibnja, predavanje D. Žubrinića o hrvatskoj glagoljici u gimnaziji u Pakracu

2. lipnja, predavanje o hrvatskoj glagoljici u 11. gimnaziji u Zagrebu

6. lipnja, Jurandvor, galerija pored crkvice sv. Lucije, otvaranje izložbe "Glagoljica u likovnoj umjetnosti" Julije Vojković iz Zagreba, s uvodnim slovom Darka Dekovića, predsjednika ogranka Matice hrvatske u Rijeci

u lipnju je prof. Grozdana Franov - Živković iz Zadra poslala izvrstan prilog pod naslovom Glagoljičke matične knjiga zdarskoga područja za internetsku početnicu kurzivne glagoljice

Od 21. lipnja do 6. srpnja Nikola Kezele vodio je "Međunarodni volonterski centar" u kojem je održao i tečaj kaligrafske glagoljice za desetak gostiju iz 6 zemalja (Meksika, Rusije, Irske, Belgije, Makedonije, Italije i Hrvatske).

DPG je od Matice hrvatske na ime uplaćene godišnje članarine dobilo dvije luskuzne poklon knjige na temu plesa u Europi i Aziji. Na našu molbu ove smo knjige zamijenili s monografijom Dragice Malić, Žitija svetih Otaca, i knjigom Joanne Rapecke, Leksikon hrvatskih tradicija.

5. srpnja 2003. Milan Paun je na poziv organizatora sudjelovao u proslavi 10. obljetnice Male glagoljske akademije u Roču.

5. srpnja 2003, predavanje D. Žubrinića o glagoljici u sklopu tradicionalne likovne kolonije Hrvatskog likovnog društva "Spektar" u Lipiku pod nazivom Lipiku s ljubavlju, u dvorani gradske vijećnice; predavanju je bio nazočan i gradonačelnik Lipika g. Stjepan Horvat.

11. srpnja 2003. tjednik "Fokus" objavio je na dvije stranice prikaz novinarke Daniele Vujice o deset godina rada DPG-a pod naslovom Prijatelji pišu glagoljicom.

srpnja 2003. D. Žubrinić priredio internetsku stranicu pod naslovom Usputni zapisi i pripisi u hrvatsko-glagoljičkim knjigama, te priloge pod naslovima Pet bisera hrvatske glagoljičke kulture, Deset bisera hrvatske glagoljičke kulture, Dvadeset bisera hrvatske glagoljičke kulture i Trideset bisera hrvatske glagoljičke kulture.

od 11. srpnja, tijekom ljetnih praznika, održana je ljetna radionica glagoljice za djecu pod vodstvom prof. Vesne Marinić, odmaralište Stoimena, Crikvenica

24. rujna 2003. je D. Žubrinić na poziv Hotela Baška iz grada Baške na otoku Krku održao jednosatno predavanje na temu hrvatske glagoljičke bašćine za Njegovu ekselenciju g. Knuta Toraasena, ambasadora Norveške u Hrvatskoj. Na predavanju održanom u znamenitoj crkvici sv. Lucije u Jurandvoru bilo je nazočno i dvadesetak prijatelja g. ambasadora koji su doputovali iz Norveške. Osobit naglasak je stavljen na Batomaljske glagoljičke listove koji se čuvaju u Norveškoj. Na svečanoj večeri, tijekom koje je predavač sjedio uz g. ambasadora i njegovu suprugu na njihov osobni poziv, bio je menu zapisan glagoljicom na hrvatskom jeziku (pod nazivom "Vela večera opata Držihe") i latinicom na engleskom jeziku ("Abbot Držiha's great supper"). Domaćin je norveškim gostima uručio ukusno složen paketić s listićima na kojim su njihova imena zapisana glagoljicom i latinicom. Priređen je i kratki umjetnički program uz sopile i tradicionalni krčki tanac u lijepim narodnim nošnjama. Organizacija boravka uglednih gostiju bila je vrhunska. List Naša Baška objavio je o tom događaju članak Dane Dujmović pod naslovom "Oko kraljevske ploče" u broju 11/2003.

21. listopada 2003., otvaranje izložbe glagoljice u Gradskoj knjižnici u Brodu, uz nastup pjevačkog zbora Bašćina pod ravnanjem fra Izaka Špralje, predavanje D. Žubrinića 11 stoljeća hrvatske glagoljičke knjige [ppt], te nastup dramskog umjetnika g. Stjepana Baherta.

22. listopada 2003., knjižnica Dubrava, Zagreb, predavanje Hrvatske glagoljičke knjige i rukopisi, za učenike 5. r. osnovnih škola (oko stotinu djece), i nastup dramskog umjetnika g. Stjepana Baherta.

23. listopada 2001., knjižnica Novi Zagreb u Travnom, u povodu proslave 15. obljetnice glagoljaških tribina, nastup pjevačkog zbora Bašćina, predavanje D. Žubrinića: Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture, i nastup dramskog umjetnika g. Stjepana Baherta.

26. listopada 2003., predavanje D. Žubrinića: Glagoljička bašćina u Lici, Krbavi, Modrušu i Senju u Pučkom sveučilištu u Zagrebu

30. listopada 2003., knjižnica Augusta Cesarca (Ravnice), Zagreb, predavanje Darka Žubrinića pod naslovom, Glagoljička bašćina u Lici, Krbavi, Modrušu i Senju, s nastupom dramskog umjetnika g. Stjepana Baherta, dopredsjednika DPG-a, za učenike 5. r. Osnovne škole D. Cesarića i goste.

6. studenog 2003. je Vesna Marinić održala tečaj glagoljice u osnovnoj školi "Otok", Sloboština, za petnaestero djece. Dan kasnije Julija Vojković održala je u istoj školi tečaj slikanja glagoljičkih slova na svili.

13. studenog u 18.30, knjižnica Sesvete, Dragutina Domjanića 5, Zagreb, predavanje Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture (D.Žubrinića), nastup Stjepana Baherta, dramskog umjetnika, i izložba glagoljice (Julija Vojković)

19. studenog u 10 sati, Osnovna škola Ivana Merza, 11 stoljeća hrvatske glagoljičke knjige, predavanje D. Žubrinića s prozirnicama

26. studenog 2003., gostovanje u Slatini, Osnovna škola Josipa Kozarca, Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture, predavanje D. Žubrinića, Glagoljica u Slavoniji, predavanje Milana Pauna, nastup Stjepana Baherta s čitanjem izvornih glagoljičkih tekstova; program za nastavnike osnovnih škola


Godina 2004.

U ožujskom broju Modre laste (br. 7, 2004.) objavljan je članak Milana Pauna i D. Žubrinića pod naslovom "Deset najljepših glagoljskih knjiga". U prilogu Modre laste objavljen je veliki plakat s motivom Berlinskog misala Bartola Krbavca iz 1402. g., na čijoj grafičkoj pripremi je radila Julija Vojković.

Gradska knjižnica u Zadru, 16. ožujka 2004., predavanje Darka Žubrinića Hrvatska glagoljička bašćina u Zadru i zadarskom području, uz nastup Stjepana Baherta s čitanjem izvornih glagoljičkih tekstova, u sklopu Dana hrvatskog jezika i u organizaciji Školske knjige.

Zadar, 31. ožujka 2004., predavanje Milana Pauna o Bašćanskoj ploči i Hrvojevu misalu za nastavnike hrvatskog jezika

6. travnja 2004., knjižnica Vladimira Nazora, Ilica 312, Zagreb, 11.30 sati, predavanje D. Žubrinića: 11 stoljeća hrvatske glagoljičke knjige za učenike 8. r. OŠ Kustošija i OŠ Otona Ivekovića.

13. travnja 2004., dvorana Školske knjige, 12 sati, promocija knjige dr. Marice Čunčić, "Oči od slnca, misal od oblaka: izvori hrvatske pisane riječi", nastup pjevačkog zbora Bašćina, u impresumu autorica je spomenula i poticaj DPG-a za pripremu knjige

15. travnja 2004. upućen nam je odgovor ambasadora Republike Turske g. U. Tevfika Okyayuza na našu pismenu zamolbu od 24. veljače da Hrvojev Misal koji se čuva u Carigradu, ove godine bude izložen u Zagrebu. Povod je proslava 600. obljetnice njegova nastanka. Pismo je turskom ambasadoru upućeno na inicijativu prof. Milana Pauna. Dobili smo dopise dr. Josipa Stipanova, ravnatelja NSK u Zagrebu, prof. Mirjane Bohanec - Vidović iz Ministarstva vanjskih poslova RH i usmenu obavijest iz Ministarstva kulture RH o spremnosti da se ova inicijativa podupre. Ambasada nam je u svom odgovoru objasnila da Turske vlasti drže nemogućim dopustiti transport misala zbog njegova delikatnog stanja ("...it is unfortunately deemed impossible to allow its transportation, due to the fragile physical condition of the manuscript"). Ambasador R. Turske g. Okyayuza je na kraju svoga pisma istaknuo ovo: "Koristim prigodu izraziti žaljenje zbog nemogućnosti izlaganja ovog iznimno vrijednog rukopisa koji ima važno mjesto u našoj zajedničkoj kulturnoj baštini" ("I would like to reiterate my regrets on the inability to expose this invaluable manuscript which has an important place in our common cultural heritage").

23. travnja 2004., Gradska knjižnica u Crikvenici, izložba likovnih radova Julije Vojković; predavanje D. Žubrinića: Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture u Gradskoj vijećnici

27. travnja 2004., Osnovna škola Frana Krste Frankopana, Borongaj, Zagreb, predavanje D. Žubrinića, odabrane tekstove interpretirao je dramski umjetnik Stjepan Bahert, dopredsjednik DPG-a; prof. Biserka Draganić je zajedno sa svojim učenicima organizirala predivnu izlozbu glagoljice u hodnicima škole i učionicama, i s vrlo lijepim radovima djece s poteškoćama u razvoju

3. svibnja 2004., Osnovna škola V. Nazor, predavanja prof. Milana Pauna: Glagoljica na tlu Slavonije, za stručni skup profesora hrvatskoga jezika

27. svibnja 2004. prof. Milan Paun je vodio grupu učitelja i učenika na izlet Alejom glagoljaša od Roča do Huma, sudionike LIDRANa, državne smotre literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika osnovih škola u RH

4. srpnja 2004., Lipik, predavanje D. Žubrinića Glagoljica u Slavoniji u Dječjem domu, u sklopu manifestacije "Lipiku s ljubavlju", na inicijativu HLD "Spektar"; predavanju je bio nazočan i gradonačelnik Lipika g. Stjepan Horvat.

8. srpnja 2004., Vukovar, predavanje D. Žubrinića Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture, 90 minutno predavanje u Gradskoj knjižnici Vukovar; dana 9. i 10. srpnja tečaj glagoljice (ukupno 6 školskih sati), 15 slušača

prof. Milan Paun, objavio je članak Glagoljski natpisi u Brodskom Drenovcu i Lovčićima u časopisu Scrivia Sclavonia, br. 4, 2004, koji izdaje Hrvatski institut za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu

20. listopada 2004., Hrvatska glagoljička bašćina u Lici za učenike osnovne škola Vukomerec (3 peta razreda), predavanje D. Žubrinića u knjižnici Dubrava i nastup dramskog umjetnika Stjepana Baherta

21. listopada 2004. u 18.30, "Susret glagoljaša u Travnom", knjižnica Novi Zagreb, B. Magovca 15, izložba radova Vjere Reiser i Edith Budin nadahnutih glagoljicom, s predavanjem akademika Anice Nazor i nastupom pjevačkog zbora DPG Bašćina pod vodstvom maestra dr. fra Izaka Špralje

4. studenog 2004., 18 sati, Hrvatska glagoljička bašćina u Lici, predavanje D. Žubrinića i nastup dramskog umjetnika Stjepana Baherta u knjižnici Knežija, Albaharijev 7, Zagreb

26. listopada 2004., predavanje D. Žubrinića "11. stoljeća hrvatske glagoljičke knjige" i nastup dramskog umjetnika Stjepana Baherta, Osnovna škola Dobriše Cesarića, Brckovljani kod Božjakovine,

Prosinca 2004. Darko Žubrinić složio je Malu enciklopediju hrvatske glagoljice na Internetu

Knin, 7 prosinca 2004., Hrvatska glagoljička bašćina u Lici, predavanje D. Žubrinića i izložba radova prof. Julije Vojković na temu hrvatske glagoljice u Domu hrvatske vojske u Kninu

15. prosinca 2004. na Zavodu za elektroakustiku FER-a u Zagrebu tonski je snimljeno nekoliko glagoljičkih zapisa za potrebe internetskog prikaza; čita ih g. Stjepan Bahert, dramski umjetnik (velika hvala dipl.ing Sanji Grubeša, dipl.ing Marku Horvatu, i prof.dr. Hrvoju Domitroviću, predstojniku Zavoda):

 


Godina 2005.

14. ožujka 2005. je Radio Medjugorje obavio i emitirao razgovor s Vladimirom Ćepulićem o DPG-u i o Korizmeno-Uskrnom tečaju glagoljice održanom ožujka 2005. 22. travnja - 21. svibnja 2005.

Glagoljaški mjesec (mjesec posvećen promicanju hrvatske glagoljaške baštine među mladima) u organizaciji Glagoljaškog središta Frankopan pri O.Š. F.K. Frankopana, Zagreb, Ivanićgradska 24

30. svibnja 2005., Hrvatska glagoljička baština, Darko Žubrinić, predavanje za učenike 11. gimnazije

29.-30. kolovoza 2005., Tečaj glagoljice u Gradskoj knjižnici u Vukovaru, 6 sati nastave, 24 polaznika, D.Ž.

6. listopada 2005., Kralj lutaka, predavanje za Klub mladih DPG-a, održano u velikoj dvorani Matice hrvatske, D.Ž.

15. i 16. listopada 2005., O.Š. S.S. Kranjčevića, Senj, Dani hrvatske glagoljice u Senju, likovna radionica - Julija Vojković, Biserka Draganić, Renata Mladić, predavanje "Hrvatska glagoljička baština u europskom kontekstu" D.Ž.

18. listopada 2005., Požega, predavanje u Gradskoj knjižnici, Hrvatska glagoljička baština, D.Ž.

Izložba glagoljice u Gradskoj knjižnici u Vukovaru, prof. Milka Tica, 28. listopada 2005.

16. studenog 2005., Srednjoškolski centar. Frana Bošnjakovića, predavanje u knjižnici škole, Jedanaest stoljeća hrvatske glagoljičke knjige, D.Ž.

24. studenog 2005., Matica hrvatska, predavanje za Klub mladih DPG-a, Kristian Kreković, hrvatsko-peruanski slikar, D.Ž.

 


 

Godina 2006.

Čudo hrvatske glazbe, D.Ž., 18. siječnja 2006. u 19.45 u Palmotićevoj 31 (dvorišna zgrada), u organizaciji Kluba mladih DPG, također i u okviru redovite mesečne tribine HKDPD-a

D.Ž.: "Hrvatska književnopovijesna promišljanja dr. Ruggera Cattanea", predavanje u povodu talijanskog prijevoda knjige "Povijest hrvatske književnosti" akademika Dubravka Jelčića, s dodatkom "Storia della letteratura croata", 16. ožujka 2006., HKD Sv. Jeronima, Tomislavov trg 21, Zagreb

Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture, D.Ž., 21. ožujka 2006., Konvikt za učenice srednjih škola, Klaićeva 56, Zagreb

12. svibnja 2005., crkva sv. Josipa, Trešnjevka, Zagreb, Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture, D.Ž., i nastup dramskog umjetnika g. Stjepana Baherta

16. svibnja 2006., OŠ Mate Lovraka, Zagreb, Crtice iz povijesti hrvatske glagoljičke baštine (predavanje za učenike 6. razreda), D.Ž.

1. i 2. rujna 2006., Gradska knjižnica Vukovar, Vladimir Ćepulić je zajedno sa Stjepan Bahertom održao dvodnevni tečaj glagoljice za osam polaznika u trajanju od 4 sata

20. listopada 2006. je u Zorinom domu u Karlovacu održan znanstveni skup "Rudolf Strohal (1856.-1936) i njegovo djelo", u organizaciji Matice hrvatske i Zmajskoga stola u Karlovcu, pod pokroviteljstvo grada Karlovca i Županije karlovačke. G. Mladen Kezele sudjelovao je na skupu s izložbom knjiga na temu Rudolf Strohala. D. Žubrinić je sudjelova s predavanjem "Rudolf Strohal i njegova Hrvatska glagolska knjiga".

26. listopada 2006., u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici S. S. Kranjčevića, te u organizaciji Kluba mladih DPGa, D.Ž. je održao predavanje Crtice iz povijesti hrvatske znanosti

10. studenog 2006., Ivanjska kod Bjelovara, D. Žubrinić sudjelovao u glagoljaškom popodnevu u Osnovnoj školi Ivanjska s predavanjem o glagoljici za učenike šestih razreda. Sudjelovale su i osnovne škole iz Križevaca i Samarice. Vrlo bogat program osmislila je prof. Katica Šarlija iz Samarice: likovne radionice, aktivnosti novinarske grupe, natjecanja, itd.

Valpovo, 20. listopada 2006., Stjepan Bahert i Darko Žubrinić održali su u kapelici Valpovačke utvrde predavanje o glagoljici

7. prosinca 2006. Milan Paunu je u Požegi na poziv biskupa Škvorčevića održao je predavanje "Glagoljički natpisi u srednjevjekovnim crkvama na području Požeške biskupije". Na predavanju je bilo stotinjak osoba, ponajviše svećenika.
Dan kasnije, 8. prosinca, vodio je glagoljaški izlet ua učenike šestih razreda osnovne škole u Pleternici. U Brodskom Drenovcu u crkvi sv. Dimitrija održao je predavanje "Glagoljički natpisi na tlu Slavonije" za 150 učenika i učitelja te pokazao glagoljičke
i ćirilične natpise.


 

Godina 2007.

22. siječnja 2007., Narcisa Potežica, predsjednica DPG, i Darko Žubrinić dali su petnaestminutni interview za Hrvatski radio o hrvatskoj glagoljičkoj baštini.

26.veljače 2007., Milan Paun je u Slavonskom Kobašu održao predavanje "Glagoljski, ćirilični i latinični natpisi u srednjevjekovnim crkvama Požeške biskupije" za 80 svećenika navedene biskupije, koji su predvođeni biskupom Antunom Škvorčevićem bili na studijskom putovanju i stručnom usavršavanju.

20. ožujka 2007., Stjepan Bahert i Darko Žubrinić održali su 60-minutnu glagoljašku tribinu za učenike viših razreda Osnovne škole Pokupsko u Pokupskom.

9. travnja 2007., Darko Žubrinić održao je na poziv Društva Sinjali iz Baške predavnje u dvorani hotela Corinthia, povodom otvaranja kiparske radionice za pripremu Bašćanske staze glagoljice.

5. svibnja 2007., D. Žubrinić je u Gradskoj knjižnici u Pučišćima na otoku Braču održao predavanje Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture.

Pero i Franjka Bandov (1929.-1991.), Beli Manastir;
nadgrobna ploča s lijepim glagoljičkim natpisom.

30. svibnja 2007., Stjepan Bahert i Darko Žubrinić su u OŠ Dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru na stručnom skupu za učitelje povijesti održali predavanje Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture.

6. listopada 2007., Darko Žubrinić je na poziv udruge Sinjali iz Baške u hotelu Corinthia održao predavanje prigodom otvaranja Druge međunarodne kiparske radionice, kojoj je cilj ostvarenje projekta Bašćanske glagoljičke staze.

5. prosinca 2007, D.Ž. održao predavanje o hrvatskoj glagoljičkoj baštini u knjižnici "Prečko" u Zagrebu.

6. prosinca 2007., predstavljanje pretiska glagoljičnog Novog testamenta iz 1562./1563. u prijevodu Antuna Dalmatina i Stipana Konzula Istranina, u Palači Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4. Predstavljači: dr. sc. Lidija Marošević, prof.dr. ALojz Jembrih, dr. Vesna Badurina


 

Godina 2008.

23. ožujka 2008. emitiran je u emisiji Bašćina na 2. programu Hrvatskog radija intervju Mirjane Žugec Pavičić s D.Ž. o Društvu prijatelja glagoljice i Glagoljaškom kutku u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

24. travnja 2008. su Stjepan Bahert i D.Ž. održali tribinu pod naslovom "Hrvatska glagoljička baština" u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima. Predavanje je održano u organizaciji Matice hrvatske Vinkovci. Obavljen je razgovor za Vinkovačku televiziju i za tisak.


Predavanje u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima

25. travnja 2008. su Stjepan Bahert i D.Ž. održali tribinu pod naslovom "Hrvatska glagoljička baština" u gimnaziji u Županji. Predavanje je održano u organizaciji Matice hrvatske Županja.

9. svibnja 2008. D.Ž. je u dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru održao predavanje Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture, a Ivan Ferenčak je u istom prostoru imao izložbu likovnih radova na temu glagoljice, oboje u sklopu Glagoljaškog tromjesečja. Obavljen je kratki razgovor za Zadarsku televiziju i tisak.

1. lipnja 2008. u Općinskoj vijećnici u Jelsi na otoku Hvaru su Stjepan Bahert i D.Ž. održali tribinu pod naslovom "Bašćinu gledajuć, oh koli lipa je!", u povodu 140. obljetnice osnutka "Jelšanske preporodne čitaonice".

18. lipnja 2008. D.Ž. je otvorio izložbu pod naslovom "Glagoljica" slikarice Ivanke Piplice u "Galeriji u predvorju uprave Hrvatskih željeznica" u Zagrebu.

18. kolovoza 2008. na poziv poduzeća Lovranske vile u Lovranu D.Ž. je održao predavanje Croatian Glagolitic heritage in the context of European culture.

8. rujna 2008. Stjepan Bahert i D.Ž. održali su predavanje pod naslovom "Bašćinu gledajuć, oh koli lipa je!" u Dominikanskoj crkvi sv. Križa u Starom Gradu na otoku Hvaru, u okviru proslave osnutka grada Farosa godine 384. prije Krista.

17. rujna 2008., neposredno prije početka redovite mjesečne tribine u Matici hrvatskoj, Hrvatska televizija snimila je razgovor mr.sc. Narcisom Potežicom, predsjednicom DPGa, o radu Društva, i s D.Ž. o Glagoljaškim izletima.

Predavanje o glagoljici u Gradskoj knjižnici Vukovar 2008.

19. rujna 2008. D.Ž. je u Gradskoj knjižnici Vukovar održao predavanje Glagoljaški izleti za učenike O.Š. "Blage Zadre" iz Borova Naselja i O.Š. "Mitnica" iz Vukovara.

21. listopada 2008., XVIII. gimnazija u Zagrebu, D.Ž., Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture

19. listopada 2008., Koprivnica, predavanje na tribini Udruge maturanata grada Koprivnice, D.Ž. "Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture"

21. studenog 2008., OŠ Ivanska u Ivanskoj kod Bjelovara, D.Ž., predavanje Glagoljaški izleti, u sklopu Glagoljaškog popodneva. Organizator je bila prof. Katica Šarija iz Samarice.

27. studenog 2008., Poslijediplomsko središte Dubrovnik, u organizaciji Matice hrvatske iz Dubrovnika, D.Ž.: Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture, s naglaskom na duboravčko područje i glagoljicu u turizmu.

2. prosinca 2008., Delnice, predavanje D.Ž. u okviru jednotjedne izložbe posvećene Franji Račkom, a iz zbirke Mladena Kezele. Naslov predavanja: Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture. Predavanje je organizirala Matica hrvatska iz Delnica.

Delnice 3. prosinca 2008., s Hrvojevim misalom. Zahvaljujem prof. Ivoni Lesac na fotografiji.

3. prosinca 2008., Delnice, predstavljanje knjiga iz zbirke Mladena Kezele u Delnicama za učenike OŠ Ivanke Trohar iz Fužina.

Prozori Gimnazije Tituša Brezovačkog, Habdelićeva ulica na Gornjem Gradu u Zagrebu. Zahvaljujem prof. Jadranki Jurić na fotografijama.

4. prosinca 2008., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u gimnaziji Tituša Brezovačkog u Zagrebu, pod naslovom Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture.

4. prosinca 2008. u Knjižnici Novi Zagreb, akademkinja Anica Nazor predstavila je knjigu "Popis glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije" koju je priredio mons.dr. Pavao Kero iz Zadra. Program je uveličao Mješoviti pjevački zbor "Bašćina" DPG-a pod ravnanjem dr. fra Izaka Špralje. Predstavljanje je održano u spomen Nedi Grbinu, voditelju tečajeva glagoljice, te u sklopu obilježavanja 20. obljetnice tribine "Susreti glagoljaša u Travnom".

Knjižnica Novi Zagreb je još 1988. godine prvi otpočela s tečajevima glagoljice pod vodstvom akademika dr Eduarda Hercigonje, a tijekom 20 godina na tribinama, predavanjima, izložbama i promocijama novih knjiga na temu glagoljice bili su gosti akademkinja dr. Anica Nazor, akademik dr. Stjepan Damjanović, akademik dr. Josip Bratulić, dr. Mateo Žagar, dr. Milan Mihaljević, dr. Marica Čunčić ravnateljica Staroslavenskog instituta,akademski slikar prof. Frano Paro, pjesnik Joja Ricov, mr Martin Modrušan,dr Darko Žubrinić, Biserka Draganić, izlagale su Vjera Reiser i Editha Budin, Đurđa Arbutina sa svojim Likovnom radionicom glagoljaške pisarnice, polaznici Udruge"Ozana" i mnogi drugi.
 


Godina 2009.

30., 31 siječnja i 1. veljače 2009. D.Ž. je sudjelovao u radu Međunarodnog znanstvenog skup o životu i djelu akademika Branka Fučića održanog u Malinskoj, uz nazočnost više od 70 sudionika iz sedam zemalja. Branko Fučić bio je počasni član DPG-a. D.Ž. je održao predavanje pod naslovom Neke primjene Fučićeve metodologije u jednom internetskom prikazu hrvatske glagoljičke baštine.

18. veljače 2009. D.Ž. je održao predavanje na Znanstvenoj tribini Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu pod naslovom Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture. U kratkom uvodu u predavanje bila je priređena i mala modna revija s proizvodima poduzeća CRO ETNO. Predavanje su otvorili prof.dr. Darko Ujević, dekan fakulteta, i prof.dr Ana Marija Grancarić, predsjednica udruge AMCA na tom fakultetu.

12. ožujka 2009. D.Ž. je održao predavanje u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu Dana Frankofonije, pod naslovom Hrvatska glagoljička kultura s osvrtom na Francusku

24. ožujka 2009., srednja škola " Stjepana Ivšića", Orahovica, Stjepan Bahert i D.Ž. održali su predavanje o hrvatskoj glagoljičkoj bašćini

28. ožujka 2009., u ogranku Zadarske Gradske knjižnice u Arbanasima, Društvo zadarskih Arbanasa je preko svoje glagoljaške sekcije "Čehuljica za glagoljičku knjigu Zmajević" organiziralo predavanje D.Ž. pod naslovom "Hrvatska glagoljička bašćina s osvrtom na zadarsko područje"

5. travnja 2009., u O.Š. Rudolfa Strohala, Lokve u Gorskom Kotaru, D.Ž. sudjelovao je na znanstveno-stručnom skupu "Dani Rudolfa Strohala" s kratkim predavanjem "Metodologija Rudolfa Strohala primijenjena u Maloj enciklopediji hrvatske glagoljice na Internetu".

16. travnja 2009. u O.Š. Petrijevci u Petrijevcima kod Valpova su Stjepan Bahert i D.Ž. održali predavanje za građanstvo o hrvatskoj glagoljičkoj bašćini.

22. travnja 2009. D.Ž. je održao predavanja o hrvatskoj glagoljičkoj baštini kao dio tečaja korizmeno-uskorsnog glagoljice pod vodstvom Vladimira Ćepulića.

5. svibnja 2009. su na poziv MH Križevci akademik Anica Nazor, Stjepan Bahert i D.Ž. održali predavanje o glagoljici s prikazom tiskanih glagoljičkih knjiga.

Koncem 2008. i 2009. internetski portal China Radio International na hrvatskom jeziku prenosi nekoliko kineskih priča (vidi i ovdje) objavljenih glagoljicom u časopisu DPG-a Bašćina, u prijevodu Vladimira Ćepulića.

28. i 29. kolovoza, u Gradskoj knjižnici u Vukovaru, Stjepan Bahert i D.Ž. održali su tečaj glagoljice s predavanjem i projekcijama u ukupnom trajanju od 4 sata.

Ravnateljica OŠ. V. Nazor iz Komletinaca prof. Snježana Dupljak s tri mlade gagulanke

Gđa. Katica Novoselac, desno, predsjednica udruge žena Gagulanke iz Komletinaca, s ravnateljicom i dva gagulana iz Zagreba

Zlatovezom tkana glagoljička slova i natpis Gagulanke izradila je gđa. Anica Novoselac

Mladi gagulani iz Komletinaca na predavanju dvojice gagulana pristiglih iz Zagreba

 

20. listopada 2009. u OŠ Vladimira Nazora u Komletincima kod Vinkovaca su g. Stjepan Bahert i D.Ž. održali predavanje o hrvatskoj glagoljici. Doznali smo da u tom selu postoji udruga žena Gagulanke, što znači Glagoljašice. Predsjednica udruge je prof. Katica Novoselac.

Studenog 2009. je g. Filip Cvitić dvoršio svoj paket hrvatskih glagoljičkih fontova za računala, koji je instaliran na adresi www.croatianhistory.net/glagoljica/ec. O tom je fontu g. Cvitić održao i predavanje na redovitoj mjesečnoj tribini DPG-a.

 

Godina 2010.

19. siječnja 2010. g. Vladko Bilić, član ravnateljstva DPG-a, darovao je Društvu izvorni glagoljički misal iz 1927., u redakciji Josipa Vajsa (tzv. Vajsov misal), koji je nastao preradbom znamenitog Parčićeva misala prvi puta izdanog godine 1893. Uvezan je prosinca 2009. u knjigovežnici Šoban, Zagreb, Teslina 8, o trošku g. Bilića. Uvez je sačuvao približno izvorni oblik. Neuvezan knjižni blok je g. Bilić nabavio od splitskoga Teološkog fakulteta još 1960tih godina..

27. siječnja 2010. Darko Žubrinić je na poziv poduzeća Lovranske vile iz Lovrana održao predavanje pod naslovom Croatian Glagolitic Script.

25. i 26. veljače je u Osnovnoj školi "Lipik" održan je projekt pod nazivom Glagoljica, na kojem je s predavanjem Hrvatska glagoljička bašćina [PDF] sudjelovao Darko Žubrinić. Ovaj veoma uspjeli projekt je proveden među učenicima od 5 do 8 razreda.

6. ožujka 2020. je D.Ž. održao predavanje u Otočcu pod naslovom Hrvatska glagoljička bašćina u Lici, s posebnim osvrtom na Gatsku [PDF], u sklopu konferencije "Gacka i Otočac u Srednjem vijeku", u organizaciji Instituta Ivo Pilar, HAZU - Razreda za društvene znanosti, Katedre čakavskog sabora pokrajine Gacke i Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu.

25. ožujka 2010., Darko Žubrinić: Hrvatska glagoljička kultura s osvrtom na Francusku [PDF], predavanje održano na Sveučilištu u Zagrebu (Zvonimirova 8), u okviru skupa Hrvatsko-francuski dodiri pod pokroviteljstvom prof.dr. Alekse Bjeliša, rektora Sveučilišta u Zagrebu i Jérômea Pasquiera, veleposlanika Francuske Republike, u organizaciji Hrvatske udruge stipendista francuske vlade.

25. ožujka 2010., Darko Žubrinić: Hrvatska glagoljička baština, predavanje održano u Maloj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg, Zagreb, u organizaciji udruge Rodoslovlje, s posebnim osvrtom na imena u hrvatskim glagoljičkim tekstovima.

 27. travnja 2010., D.Ž., predavanje o hrvatskoj glagoljici u Srednjoškolskom tehničkom centru u Voltinom naselju u Zagrebu

28. travnja 2010., D.Ž., predavanje u O.Š. Voltino u Zagrebu, za Grupu mladih glagoljaša.

5. svibnja 2010. D.Ž. je na poziv novinarke prof. Sanje Ivković gostovao na Hrvatskom radiju u emisiji o hrvatskoj glagoljici, namijenjenoj našem iseljeništvu. Razgovor je trajao 56 minuta.

10. svibnja 2010. su Stjepan Bahert i D.Ž. gostovali u Belišću, gdje su u dvorani Općine održali predavanje o Hrvatskoj glagoljičkoj bašćini.

4. rujna 2010. D.Ž. je održao tečaj glagoljice za Prvi festival glagoljiaštva - Ajmo dico glagoljati u Sv. Filipu i Jakovu, na poziv prof. Danijele Deković.

26. rujna je dobrotom prof. Tamare Runjak zaposlene u Knjižnici HAZU njen prikaz Glagoljičke knjige u Knjižnici HAZU dostupan putem Interneta.

1. listopada 2010. u 18 sati u Zagrebačkoj katedrali slavila se sveta Misa za JURJA SLOVINCA (1355./1360. - 1416.), svećenika glagoljaša, asketsko-teološkog pisca, profesora na pariškom sveučilištu Sorboni, autora prve hrvatske glagoljičke rukopisne početnice. Misno slavlje predvodio je mons. dr. sci. Juraj Batelja. Pjevanje predvodi Mješoviti pjevački zbor “Bašćina” Društva prijatelja glagoljice.

21. listopada 2010. su u dvorani Župnog ureda sv. Duha u Livnu Stjepan Bahert i D.Ž. održali skoro dvosatno predavanje Hrvatska glagoljička bašćina, s naglaskom na glagoljičku baštinu u BiH, osobito u Livnu. Predavanje je organizirala Matica hrvatska Livno, na poziv predsjednika prof. Mate Miškovića. Istoga dana su obojica nastupila na Radiu Livno.

9., 16. , 23. i 30. studenog 2010. su Stjepan Bahert i D.Ž. održali teaj glagoljice u Duhovnom centru sestara Milosrdnica u Lužnici kod Zaprešća, u trajanju od 8 sati. Tečaj se temeljio na rukopisnoj ostavštini Jurja Slovinca koja se čuva u Franucskoj, te na Pravilu sv. Benedikta pisanog glagoljicom.

7. prosinca 2010. sudionici tečaja glagoljice u Duhovnom centru sestara milosrdnica u Lužnici, održanog tijekom prosinca 2010. pod vodstvom Stjepana Baherta i D.Ž., posjetili su Knjižnicu HAZU, gdje nas je primila prof. Tamara Runjak.

10. studenog 2010. ak. Anica Nazor, Biserka Draganić, D.Ž. sudjelovali u snimanju emisije za HTV na temu hrvatske glagoljičke kulture


4. prosinca 2010., gostovanje DPG-a u Trstu na poziv Hrvatske zajednice u Trstu

4. prosinca 2010.,  Trst, Italija, subota (putovanje članova DPG-a autobusom), Scuola Superiore di Lingue Moderne per Interpreti e Traduttori - Ulica Filzi 14
Glagoljica - staro hrvatsko pismo

DOGAÐAJ
4 dicembre 2010 - Sabato
Glagolitico, l'antica scrittura croata
Una giornata di piena immersione nel glagolitico
Hrvatska zajednica u Trstu predstavila je talijanskoj javnosti originalno pismo GLAGOLJICU
Predavanje - povijest i tradicija toga staroga hrvatskoga pisma, te glagoljaški elementi u Trstu
Radionice

 • kaligrafija sa bambusovim perom
 • ručno pletenje i filcanje
 • glagoljica na svili
 • oblikovanje nakita (pletenje privjesaka za ogrlicu ili narukvicu)
Koncert - mješoviti pjevački zbor “Bašćina” predstavila je napjeve sakralne glagoljaške glazbene baštine
Izložba knjiga - izdavačka kuća Erasmus predstavlila je izdanja na temu glagoljice

PROGRAM
 • 12 sati otvaranje radionica – izložba knjiga
 • 17 sati predavanje na temu “Glagoljica u Hrvatskoj i Trstu”, Jelene Vignjević, Paola G. Parovela i Damira Murkovića
 • 19 sati koncert zbora “Bašćina” predvođen maestrom Krešimirom Brlobušem
 • 20 sati prijam
Najava događanja u Trstu:
Glagolitico, l'antica scrittura croata
Trieste, 9 novembre 2010 - La Comunità croata di Trieste è lieta di annunciare un importante evento che avrà luogo sabato 4 dicembre pv, presso la sede della SSLMIT, via Filzi 14, in collaborazione con la Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia. Il programma si svilupperà attraverso una serie di laboratori aventi per tema la calligrafia con penna di bambù, l'intreccio manuale e la lavorazione del feltro, la pittura su seta e la lavorazione dei gioielli, ed una conferenza sulla tradizione glagolitica in Croazia con una particolare accenno alle tracce di glagolitico a Trieste. A seguire il concerto del coro "Bašćina" che eseguirà brani del canto antico croato e della musica sacra nel glagolitico. Il tutto sarà accompagnato da una esposizione di libri della Casa editrice "Erasmus" inerenti il tema dell'incontro al quale sono invitati tutti gli interessati. Prendono parte all'evento per parte croata: Associazione degli Amici del glagolitico, Associazione dei Giovani glagoliti e Centro glagolitico "Frankopan" della Scuola Elementare Fran Krsto Frankopan, tutti di Zagabria. Per maggiori informazioni relative all'evento rivolgersi a Zdenka Rebuffat, responsabile del Progetto, cell. 3387498061

Godina 2011.

7. siječnja 2011., OŠ Bratoljuba Klaića u Bizovcu, Stjepan Bahert i D.Ž. održali su predavanje Pet najvažnijih spomenika hrvatske glagoljičke kulture na poziv Matice hrvatske Bizovac.

14. siječnja 2011. D.Ž. je na poziv dr. Tomislava Galovića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održao dvosatno predavanje "Glagoljica i informacijske tehnologije" za studente prve godine, na studiju Odsjeka za povijest, u okviru predmeta Hrvatska epigrafija i paleografija I. Nositeljica predmeta je  dr. Mirjana Matijević Sokol, red. prof., a predavači su prof. Ivan Botica, znan. novak i dr. sc. Tomislav Galović, viši asist.

17. siječnja 2011. je DPG od prof. Gordane Kešine iz Basela dobilo na dar vrlo lijepu fotografiju hrvatskog glagoljičkog fragmenta koji se čuva u Sveučilišnoj knjižnici u Baselu. 

Opširnije o hrvatskom glagoljičkom fragmentu iz Basela.

28. veljače 2011. predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. na tribini župnog centra crkve sv. Ivana u Utrinama u Novom Zagrebu

2. ožujka 2011., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u O.Š. Ladimirevci

3. ožujka 2011., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u O.Š. Veliškovci

11. ožujka 2011., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Srednjoj školi Krapina.11. ožujka 2011., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Narodnom Sveučilištu Sesvete u Zagrebu.

26. travnja 2011., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. na tribini AMACIZ-a, Društva diplomiranih inženjera i prijatelja kemijsko tehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu, Marulićev trg.

3. svibnja 2011., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Osnovnoj školi u Cresu, te isti dan u Gradskoj knjižnici u Malom Lošinju.

6. svibnja 2011., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.

7. svibnja 2011. ostvaren je studijski glagoljaški izlet autobusom na otok Krk (Omišalj, Porat, Baška, Vrbnik, Gabonjin), u organizaciji Marijinog centra Lužnica kod Zaprešića (s. Berislava Grabovac) i DPG-a (Stjepan Bahert i D.Ž.).

12. svibnja 2011., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici pod naslovom O hrvatskoj glagoljičkoj bašćini.


Plakat izradio g. Nikša Račić

20. svibnja 2011., Stjepan Bahert i D.Ž. održali su predavanje o glagoljici u Kino dvorani u Tomislavgradu za oko 300 djece. Isti dan imali su gostovanje na radio postaji Tomislavgrada, [MP3].

Od 12. travnja do 18. svibnja 2011. ostvaren je opsežan program U DODIRU S GLAGOLJAŠKOM BAŠTINOM. U suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejem iz Zagreba ostvarili su ga Glagoljaško središte „Frankopan“ OŠ Frana Krste Frankopana, Udruga „Glagoljaška mladež“, Društvo prijatelja glagoljice i glagoljaška skupina iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Zagreba.

6. srpnja 2011. na Roosveltovom trgu 5 su Muzej Mimara, obitelj Kezele i DPG organizirali izložbu Ex Libris Kezele. U uvodnom dijelu govorili su akademik Anica Nazor, dr. Mile Bogović, nastupio je mješoviti pjevački zbor DPG-a "Bašćina", te dramski umjetnik g. Stjepan Bahert. Izrađen je i lijepi popratni katalog. Izložba je trajala dva tjedna.

21. rujna 2011. g. Zrinko Mičetić iz Praputnjaka darovao nam je štivo sa svojega predavanja ([PDF]) održanog 14. rujna na redovitoj mjesečnoj tribini DPG-a.

12. listopada 2011., Stjepan Bahert i D.Ž. održali su predavanje "Hrvatska glagoljska baština u kontekstu europske kulture" u Župi sv. Blaža u Zagrebu.

25. listopada 2011. Stjepan Bahert je održao književnu večer u Knjižnici Novi Zagreb u naselju Travno pod naslovom "Večer pjesnika glagoljaša", na poziv ravnateljice knjižnice  mr.sc. Narcise Potežice, bivše predsjednice DPG-a. Svečanost je održana u povodu 23 godine neprekinutog održavanja tribine "Susreti glagoljaša u Travnom"

8. prosinca 2011. D.Ž. je održao predavanje na FER-u, u sklopu Znanstvenog skupa o prof.dr. Vatroslavu Lopašiću (1911.-2003.), članu DPG-a, pod naslovom Profesor Lopašić i glagoljica

9. prosinca 2011. su Stjepan Bahert i D.Ž. održali predavanje o glagoljici u dvorani Samostana sv. Franje kod crkve Sv. Duha na Črnomercu u Zagrebu.


Godina 2012.

U siječnju 2012. osnovana je Udruga glagoljaša Zadar. Predsjednica udruge je prof. Danijela Deković iz Turnja, tajnica prof. Klara Eškinja Glavan. Udruga je povezana s DPG-om u Zagrebu i s Glagoljaškim kutkom u Zavičjanom muzeju Biograd.

19. siječnja 2012. su Stjepan Bahert i D.Ž. održali predavanje o glagoljici u Društvu Krčana i Primoraca u Zagrebu.

27. siječnja 2012. D.Ž. je na poziv dr. Tomislava Galovića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održao dvosatno predavanje "Glagoljica i informacijske tehnologije" za studente prve godine, na studiju Odsjeka za povijest, u okviru predmeta Hrvatska epigrafija i paleografija I.

21. veljače 2012. objevljen je u tjedniku Hrvatski List intervju s D.Ž. koji je vodio Miljenko Pajalić, pod naslovom Darko Žubrinić: Nema sumnje, glagoljica živi i danas. Str. 38-41.

23. veljače 2012., prvo predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Ženskoj općoj gimnaziji sestara milosrdnica u Gundulićevoj ulici u Zagrebu

14. ožujka 2012., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Srednjoj školi Krapina u Krapini povodom Dana hrvatske knjige.

22. veljače 2012., drugo predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Ženskoj općoj gimnaziji sestara milosrdnica u Gundulićevoj ulici u Zagrebu

24. ožujka 2012., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Gradskoj vijećnici u gradu Krku, u sklopu autobusnog izleta u organizaciji Društva Krčana iz Zagreba.

23. travnja 2012., održano je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu predavanje D. Žubrinića na engleskom jeziku "Croatian Glagolitic culture and its connections to France", u organizaciji fakulteta i AMCA TTF, a na poticaj prof.dr. Ana-Marije Grancarić, za grupu od deset francuskih studenta iz Lillea koji tijekom semestra borave na Sveučlištu u Zagrebu. Predavanju su među inim  nazočili dekan TTF prof.dr. Darko Ujević koji je i otvorio tribinu, gospoda Zvonimir Frka-Petešić i Claude Grbeša iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, te prof.dr. Velimir Deželić - bivši veleposlanik RH u Kraljevini Danskoj. Dostupan je i sažetak predavanja: [PDF].

26. travnja 2012., treće predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Ženskoj gimnaziji sestara milosrdnica u Gundulićevoj ulici u Zagrebu

24. svibnja 2012., četvrto predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Ženskoj gimnaziji sestara milosrdnica u Gundulićevoj ulici u Zagrebu

26. svibnja 2012., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. u Srednjoj školi "Hrvatski kralj Zvonimir" u gradu Krku na otoku Krku, u organizaciji Društva Krčana iz Zagreba.


Godina 2013.


4. siječnja 2013., Hrvatska glagoljička bašćina otoka Krka, predavanje D.Ž. Održano u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, u organizaciji udruge Krčana i prijatelja grada Krka i Društva prijatelja glagoljice

16. siječnja 2013. D. Ž. je održao predavanje Hrvatska glagoljaška baština u Istri i njeno značenje, u predavaonici Isusovačkog samostana u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika HKDPD.

16. siječnja 2013., D.Ž. je na poziv Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika u Zagrebu, u dvorani Isusovačkog samostana u Palmotićevoj ulici, održao predavanje pod naslovom Hrvatska glagoljička bašćina u Istri i njeno značenje za Istru.

24. siječnja 2013., Stjepan Bahert i D.Ž. su na poziv Udruge Krčana i prijatelja otoka Krka u Knjižnici Bogdana Ogrizovića održali predavanje Hrvatska glagoljička bašćina otoka Krka.

2. veljače 2013. D.Ž. je na FER-u, u seminarskoj dvorani Zavoda za primijenjenu matematiku, za tridesetak polaznika održao trosatni tečaj glagoljice, koji se temeljio na tablici glagoljice Jurja Slovinca.

4. veljače 2013. internetski portal ZG-magazin objavio je članak prof. Biserke Draganić pod naslovom Predstavljamo Društvo prijatelja glagoljice, u povodu dvadesete obljetnice Društva. Poticaj za pripremu ovog članka dao je g. Marijan Ožanić, mr.sc.

5. ožujka 2013. D.Ž. je u Francuskoj medijateci u Zagrebu, u sklopu Mjeseca frankofonije, a na poticaj Hrvatske udruge frankofonih sveučilišnih nastavnika u Zagrebu, održao predavanje o Hrvatsko-francuskim vezama temeljenim na hrvatskoj glagojičkoj kulturi.

12. ožujka 2013., predavanje D.Ž. "O hrvatsko-francuskim kulturnim vezama temeljenim na Hrvatskoj glagoljičkoj kulturi" za grupu francuskih studenata na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na poziv prof.dr. Ane Marije Grancarić. Na kraju predavanja studentima se na francuskom jeziku obratio dr. Henrik Heger Juričan, umirovljeni profesor znamenite pariške Sorbone, koji je, zajedno sa suprugom i nekolicinom bivših diplomata Republike Hrvatske, pribivao predavanju.

25. veljače 2013., Dom umirovljenka Sv. Josipa, Zagreb, Črnomerec (iznad Crkve sv. Duha), predavanje Stjepana Baherta i D.Ž.

20. ožujka 2013., Hrvatska glagoljička bašćina u Vrbniku, predavanje D.Ž. u knjižnici Bogdana Ogrizovića, u organizaciji Udruge krčana i prijatelja grada Krka i Društva prijatelja glagoljice

5. travnja 2013., predavanje Stjepana Baherta i D.Ž. o hrvatskoj glagoljici u velikoj dvorani OŠ I. G. Kovačića, u sklopu cjelodnevni školske manifestacije

4. svibnja 2013., autobusni izlet u Dubašnicu, u organizaciji Udruge Krčana i prijatelja otoka Krka, jedan od stručnih voditelja bio je D.Ž. u ime Društva prijatelja glagoljice

9. svibnja 2013., intervju za prof. Ljiljanu Ivšić s Radio Koelna, o hrvatskoj glagoljici, za hrvatske iseljenike u Njemačkoj

12. lipnja 2013., otvaranje izložbe iz zbirke Mladena Kezele, u Vijencu u NPI na Kaptolu u Zagrebu.

15. lipnja 2013., u Gradskoj knjižnici u Malom Lošinju organizirano je svečano predstavljanje publikacije "Az buki vede glagoljo / Glagoljica na Cresu i Lošinju", koju su priredli Milica Prole i Zrinka Jensch, profesorice na Srednjoj školi Ambroza Haračića, te Grupa za glagoljicu te škole i područnog odjela u gradu Cresu. Kao predstavljač bio je pozvan D.Ž.

13. rujna 2013., D.Ž. u ime DPG-a sudjelovao je, zajedno s dr. Grozdanom Franov Živković i dr. Ivicom. Vigatom u predstavljanju prvog broja časopisa Slovo Rogovsko Udruge glagoljša Zadar, u Zavičajnom muzeju grada Biograda. Kratki razgovor o Hrvojevu misalu snimila je Zadarska televizija. Sudjelovao je također na otvaranju izložbe radova g. Daria Tikulina.

14. rujna 2013., tečaj glagoljice po Jurju Slovincu u OŠ Franka Lesice u Polači, za učenike 1. i 2. razreda, D.Ž., u sklopu redovite godišnje manifestacije "Ajmo dico glagoljati"

21. rujna 2013., Stjepan Bahert i D.Ž., sudjelovali su kao predstavnici DPG-a u realizaciji programa autobusnog izlet u Vrbnik, u organizaciji Udruga krčana i prijatelja grada Krka

9. studenog 2013., Gradska knjižnica u Stonu, predavanje Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture, s kratkim tečajem glagoljice, D.Ž.

9. studenog 2013., Gradska knjižnica u Metkoviću, predavanje o Hrvatskoj glagoljici, D.Ž.

12. studenog 2013., OŠ Špansko, predavanje "Hrvatska glagoljička bašćina u kontekstu europske kulture", Stjepan Bahert i D.Ž.

29. studenog 2013., u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Radića u Đakovu, Stjepan Bahert i D.Ž. održali su dvosatno predavanje o hrvatskoj glagoljici.


Godina 2014.


22. siječnja 2014., na Radio Mariji su u jednosatnoj emisiji pod naslovom "20. obljetnica Društva prijatelja glagoljice" gostovali Biserka Draganić i D.Ž., u sklopu redovitog mjesečnog termina Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika. Voditeljica emisije bila je Adela Kalogjera. Emisiju možete poslušati: [MP3]

19. veljače 2014., D.Ž. je održao predvanje "Hrvatska glagoljička baćina u kontekstu europske kulture", na poziv Društva za proučavanje podrijetla Hrvata.

22. veljače 2014.,održan je na FER-u u Zagrebu trosatni tečaj hrvatske glagoljice prema tablici Jurja Slovinca. Organizatori tečaja bili su Udruga krčana i prijatelja grada Krka te Društvo prijatelja glagoljice, predavač je bio D.Ž. Tečaj je pohađalo 32 polaznika.

12. ožujka 2014., na Hrvatskom radiju obavljeno je jednosatno snimanje emisije pod naslovom "Glagoljaški izleti", na poziv gđe. Vesne Jurić Rukavine, kao dio nizanke "Prstom po globusu". Gost emisije bio je D.Ž. Prvi dio  [MP3] emitiran je na Radio Sljemenu 16. ožujka, a drugi 23. ožujka [MP3].

14. ožujka 2014., D.Ž. je objavio mrežnu stranicu o Augustu Šenoi s do sada potpuno nepoznatim fotografijama njegovih rukopisa pisanim hrvatskom glagoljicom. Fotografije su objeljene ljubaznošću gđe. Jasmine Reis iz Zagreba.

27. ožujka 2014., za učenike 11. Gimnazije u Zagrebu, a na poziv prof. Matije Grgat, D.Ž. je održao predavnje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini.

29. ožujka 2014., na Internet je postavljena knjiga Augusta Šenoe Čuvaj se senjske ruke, u cjelosti glagoljicom, s pomoću fonta Filipa Cvitića, izrađenog prema hrvatskom prvotisku Misala iz 1483.

30. travnja 2014., u osnovnoj školi Jurja Kaštelana u Zagrebu su na poziv prof. Mace Tonković predavanje o hrvatskoj glagoljici  Stjepan Bahert i D.Ž.

5. svibnja 2014. u Đačkom domu u Karlovcu održano je na poziv prof. Marije Kovač predavanje o hrvatskoj glagoljici. Predavači su bili Stjepan Bahert i D.Ž. Isti je dan gđa. Verica Kovač, članica DPG-a, održala u Gradskoj knjižnici u Karlovcu veoma uspjelu izložbu radova na temu hrvatske glagoljice.

16. svibnja 2014., u knjižnici Tehničke škole Zagreb su Stjepan Bahert i D.Ž. održali 90-minutno predavanje o hrvatskoj glagoljici.

29. svibnja 2014. u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici je na poziv g. Ivana Rendulića, predsjednika ogranka Matice hrvatske, D.Ž. održao predavanje o hrvatskoj glagoljici s naglaskom na elemente kajkavskoga govora u glagoljaškim knjigma.

19. rujna 2014., O.Š. na otoku Murteru, grad Murter, predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini, D.Ž.

16. listopada 2014., Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu, predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini, Stjepan Bahert i D.Ž.

23. listopada 2014, Srednja škola Mate Lovraka, predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini, Stjepan Bahert i D.Ž.

27. listopada 2014., Osnovna škola Travno, predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini, Stjepan Bahert i D.Ž.

9. prosinca 2014., Gradska knjižnica u Velikoj Gorici, predavanje "August Šenoa i glagoljica", Stjepan Bahert i D.Ž.

11. prosinca 2014., Osnovna škola u Đakovačkoj Satnici, predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini, Stjepan Bahert i D.Ž.

11. prosinca 2014., Srednja strukovna škola Antuna Horvata u Đakovu, predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini, Stjepan Bahert i D.Ž.


Godina 2015.

30. siječnja 2015., Lička zavičajna udruga Vila Velebita u Požegi, D.Ž. je sudjelovao kao jedan od predstavljača monografije mr.sc. Ivana Mancea pod naslovom Kosinj, izvorište hrvatske tiskane riječi.

28. travnja 2015.,Tehnička škola Zagreb, Palmotićeva 84, poredavnje Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulture, za grupu od 40tak nastavnika srednjih škola u Hrvatskoj, Stjepan Bahert i D.Ž.

13. prosinca 2015. je Stjepan Bahert, kao gost Udruge Krčana i prijatelja otoka Krka, nakon svečane mise održane u Jurandvoru, odrecitirao sadržaj Bašćanske ploče i dodao još jednu pjesmu u kojoj se spominje Bašćanska ploča. Misu je na Dan sv. Lucije pred razdraganim župljanima, gostima i izletnicima predvodio mons. Ivica Petanjak, biskup Krčki.


Godina 2016.

14. travnja 2016. je u knjižnici B. Ogrizović na Cvjetnom trgu održano predavanje o Dragutinu Antunu Parčiću. Predavači su bili Stjapan Bahert, dramski umjetnik i dopredsjednik  DPG-a, Mirna Lipovac, članica Ravnateljstva DPG-a i Darko Žubrinić. Predavanje je bilo popraćeno izložbom knjiga iz Zbirke Mladena Kezele. Organizatori predavanja su bili Udruga Krčana i prijatelja otoka Krka, zajedno s Društvom prijatelja glagoljice.

18. svibnja 2015., Studentski dom Gradec, Zagreb, D.Ž.: Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulture

25. listopada 2016., Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb, predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini, Stjepan Bahert i D.Ž.

Mirna Lipovac, Vladimir Lučev i Darko Žubrinić objavili su u časopisu Krčki Val, br. 48 (prosinac 2016., str. 48-50) članak "Dragutin Antun Parčić, 1. dio, znamentiti hrvatski leksikograf i glagoljaš".


Godina 2017.

Mirna Lipovac, Vladimir Lučev i Darko Žubrinić objavili su u časopisu Krčki Val, br. 49 (siječnja 2017.) članak "Dragutin Antun Parčić, 2. dio, znamentiti hrvatski leksikograf i glagoljaš".

6. siječnja 2017. D.Ž. je bio gost novinarke Sanje Ivković na Hrvatskom radiju, u emisiji o glagoljici namijenjenoj hrvatskom iseljeništvu.

17. siječnja 2017. su Stjepan Bahert, Juraj Mužina i D.Ž. održali u Arheološkom muzeju u Zagrebu jednosatno predavanje o kamenim glagoljičkim spomenicima izloženim u sklopu izložbe "Post Scriptum" posvećene prikazu povijesti pisama. Okupljanje su organizirali Društvo prijatelja glagoljice i Udruga krčana i prijatelja otoka Krka.

19. siječnja 2017. su akademik Josip Bratulić i D.Ž. bili predstavljači desetog sveska zbornika udruge Pasionska baština, posvećenog Istri i Kvarneru, a nastalog na temelju međunarodne konferencije "Pasionska baština Istre i Kvarnera", održane u Pazinu godine 2014. U njemu je objavljen članak D.Ž. "Uloga hrvatske glagoljičke baštine za sudbinu Istre nakon Drugog svjetskog rata".

27. siječnja 2017. je D.Ž. bio gost Hrvatskog radija u emisiji Marita Mihovila Letice u emisiji "Kozmos i etos" posvećenoj hrvatskoj glagoljičkoj kulturi.

17. veljače 2017., D.Ž. je u OŠ Frana Galovića u Dugavama u Zagrebu održao dvosatni tečaj glagoljice za grupu od 25 učenika petih razreda.

18. veljače 2017., D.Ž. je u Arheološkom muzeju u Zagrebu jednosatno predavanje o kamenim glagoljičkim spomenicima izloženim u sklopu izložbe "Post Scriptum" posvećene prikazu povijesti pisama. Okupljanje je organiziralo Društvo prijatelja glagoljice.

28. ožujka 2017. DŽ. je u Narodnoj knjižnici čitaonici u Sisku održao 70-minutno predavanje Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulture. Predavanju je nazočio među inim i msgr. dr. Vlado Košić, biskup sisački, a organizirano je na poticaj japanske pijanistice Yoko Nishii, posredovanjem g. Milana Lavrnje, predsjednika Lions kluba u Sisku.

6. travnja 2017. su Stjepan Bahert i D.Ž. održali predavanje o glagoljici za udrugu OZANA u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.


Glagoljica u gostima u udrugi OZANA u Vukovarskoj ul. u Zagrebu.
S desna na lijevo: Stjepan Bahert, Mira Kliček, Vjera Lukavečki (ravnateljaica), D.Ž.
 i g. Tomislav. Na stoliću su posluženi glagoljaški kolači.


4. svibnja 2017., na poziv udruge AMCA Paris, Mauricij Frka-Petešić i D.Ž. su održali zajedničko predavnje "Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulture", tijekom kojega je predstavljena i knjiga Glagoljica u Salima. Predavanje je održano u Le Couvent des Franciscains (7 rue Marie-Rose, 75014 Paris). Dne 6. svibnja, D.Ž. je prostorijama Hrvatske katoličke misije (124 rue de Bagnolet, 75020 Paris) održao dvostani tečaj glagoljice za djecu i odrasle. Zahvaljujemo udrugi AMCA Paris na gostoprimstvu, osobito g. Mauriciju i gđi. Nedi Frki-Petešić, te gđi. Maji Cioni.

12. svibnja 2017., D.Ž. je na "Međunarodnom znanstvenom skupu FENOMEN GLAGOLJICE" održanom u Biogradu i Zadru imao refereat pod naslovom Glagoljičko pismo i hrvatsko ime. Konferenciju su organizirali grad Biograd, Sveučilište u Zadru, uz suorganizaciju HAZU, Staroslavenskog instituta, Zadarske nadbiskupije, Zadarske županije i Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Osim iz Hrvatske, konferenciji su nazočili predavači iz Austrije, Italije, Japana, Rusije i Slovenije.

12. rujna 2017., Stjepan Bahert i D.Ž. su održali predavnje "Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulture" u Knjižnici za slijepe i slabovidne u Zagrebu. Predavanje je predložio prof. Sead Muhamedagić, pjesnik i književni prevoditelj za njemački jezik, inače slijepa osoba. Možda niste znali da se u Zagrebu nalazi najstarije Kazalište slijepih u Europi, utemeljeno još godine 1948., a do 1986. i jedino kazalište slijepih u Europi.

Objavljen je članak D.Ž.: Glagoljica u gostima, Marulić 4/2017., str. 94-109. On se temelji upravo na ovom mrežnom prikazu, a posvećen je predavanjima održanim zajedno sa Stjepanom Bahertom.

10. listopada 2017., u knjižnici Bogdana Ogrizovića obavljen je intervju s D.Ž. o hrvatskoj glagoljičkoj baštini, s naglaskom na poveznice s francuskom kulturom. Snimanje je obavio Franck Alfirevic iz Francuske (1 Autre Monde).

24. studenog 2017., D.Ž. je u Osnovnoj školi "Vladimira Nazora" u selu Sveti Ilija kod Varaždina održao predavanje o glagoljici za 120 djece, učenike 5-8. razreda, na poziv gđe. Anđelke Rihtarić. Predavač je od Dunje Hrastić, učenice 7.a razreda, dobio na dar lijepi zidni sat ukrašen motivom s Bašćanske ploče i glagoljičkim slovom Dobro. Zahvaljujemo Dopisnoj teologiji i Katici Šarliji, profesorici iz sela Samarica kod Moslavačke gore, djelotnošću kojih je omogućen susret s bračnim parom Rihtarić.

25. studenog 2017., D.Ž. je na poziv gđe. Jasmine Reis održao predavanje u Kući Šenoa u Zagrebu, pod naslovom Šenoa i glagoljica.


Godina 2018.

26. siječnja 2018., Noć muzeja u Muzeju glagoljice u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci, na poziv prof. Oriette Lubiane. Sudjelovali su Mirna Lipovac (tajnica DPG-a), Kristina Repar (predsjednica DPG-a) i D.Ž, s programom koji je trajao ukupno pet sati:
 • 19:00 - 19:45 Mirna Lipovac: Uvod u glagoljicu
 • 20:00 - 20:45 Kristina Repar: Srebrni jubilej Društva prijatelja glagoljice (1993.-2018.)
 • 21:00 - 22:00 Darko Žubrinić: Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulture (predavanje posvećeno uspomeni na Darka Dekovića)
 • 22:15 - 24:00 Darko Žubrinić: Školica glagoljice / Radionica
7. veljače 2018., Hrvatska glagoljaška baština i izložba knjiga iz biblioteke obitelji Kezele, predavanje D.Ž. u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (video zapis ljubaznošću Gradske knjižnice). Zahvaljujemo prof. Ismeni Meić, ravnateljici Gradske knjižnice, na prijedlogu da ovo predavanje bude održano.

13. travnja 2018., u povodu Noći knjige, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" u Šibeniku organizirala je predavanje za učenike osnovnih i srednjih škola koje je održala Mirna Lipovac, tajnica DPG-a, a nakon toga je kratki 90-minutni tečaj glagoljice održao D.Ž. Isti dan je u predavaonici Gradske knjižnice u Šibeniku održano i predavanje troje predavača - dr. Vladimira Lučeva, Mirne Lipovac i D.Ž., o životu i djelu znamenitog hrvatskog glagoljaša i leksikografa Dragutina Antuna Parčića. Nakon predavanja je u knjižnici otvorena izložba izložba dr. Lučeva posvećena D. A. Parčiću, a posebno iznenađenje je priredio don Božo Škember, župnik s otoka Prvića, koji je donio izvorni Parčićev glagoljički misal, tiskan 1896. u Rimu.

27. travnja 2018., Hrvatski državni arhiv je u suradnji s Društvom prijatelja glagoljice, a na poticaj Jasenke Štimac, prof., organiziralo u jednoj od svojih dvorana lijepu glagoljašku radionicu za djecu, koju je vodila Verica Kovač. Isti dan je za djecu i građanstvo održano predavanje D.Ž. pod naslovom Šenoa i glagoljica.

7. svibnja 2018., D.Ž. je za Udrugu Klasičara (Društvo zagrebačke Klasične gimnazije) u Zagrebu održao predavanje "Kristian Kreković (1901.-1985.) istaknuti hrvatski slikar". Kristian Kreković je pisao i glagoljicom.

17. svibnja 2018., Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika organiziralo je zajedno s DPG-om predavanje na temu "Dragutin Antun Parčić (1832.-1902.), svećenik glagoljaš, svestrani znanstvenik, istaknuti jezikoslovac i leksikograf", koje je održao D.Ž.

28. lipnja 2018., predavanje D.Ž. o glagoljici održano u Gimnaziji Sesvete za Županijsko stručno vijeće srednjoškolskih knjižničara grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, na poziv prof. Ive Girsogono.

11. srpnja 2018., predavanje D.Ž. o glagoljici održano u Domu umirovljenka Centar u Klaićevoj 10, u znak zahvalnosti za pomoć u radu Mješovitog pjevačkog zbora Bašćina DPG-a.

31. srpnja i 1. kolovoza 2018. održana je Samostanu franjevaca trećoredaca glagoljaša u Glavotoku na otoku Krku konferencija u povodu 550. obljetnice samostana. Na toj su konferenciji sudjelovali Mirna Lipovac s referatom o Dragutinu Antunu Parčiću i D.Ž. s referatom o Parčićevu Hrvatsko-talijanskom rječniku objavljenom 1901. u Zadru.

8. kolovoza 2018. je u Gradskoj knjižnici Vukovar održano predavanje pod naslovom Tajna Bašćanske ploče. Predavač je mr.sc. Milan Paun, bivši tajnik DPG-a.

12. kolovoza 2018. je u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u sklopu nedjeljne tribine "Kava i kolači" koju vodi g. Ivica Prtenjača, književnik, gostovao D.Ž. s temom o hrvatskoj glagoljaškoj baštini.

17. kolovoza 2018. su Vladimir Lučev, Mirna Lipovac i D.Ž. u Memorijalnom centru Fausta Vrančića u Prvić Luci na otoku Prviću kod Šibenika održali jednosatno predavanje pod naslovom Dragutin Antun Parčić, veliki hrvatski glagoljaš i leksikograf. Teme ovog predavanja bile su Parčić u svom vremenu, Parčić i Prvić, te Parčić i hrvatski jezik.

25. kolovoza 2018. organiziran je izlet u Varaždin s ciljem upoznavanja života i rada Ivana Kukuljevića Sakcinskog, koji je rođen u tom gradu 1816. Kratko predavanje o Kukuljeviću, s naglaskom na njegov rad na glagoljici, održao je D.Ž.

20. rujna 2018., D.Ž. je u Tehničkom muzeju Nikole Tesle održao predavanje pod naslovom "Znanost, glagoljica i tekstil", u sklopu znanstvenog skupa "Znanost za kulturnu baštinu" u organizaciji Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil pri Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

23. rujna 2018. u gradu Murteru na istoimenom otoku, dr. fra Izak Špralja (počasni član DPG-a) predvodio je svečanu glagoljašku misu u župnoj crkvi sv. Mihovila, s početkom u 18 sati. Nakon mise je D.Ž održao predavanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture".

2. listopada 2018., D.Ž. je u Dječjem odjelu Gradske knjižnice u Zagrebu, u okviru Informativnog utorka, za knjižničare osnovnoškolskih knjižnica Zagrebačke županije održao predavanje pod naslovom "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture".

9. listopada 2018. je D.Ž. održao predavanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture" u Odjelu za djecu i mlade Knjižnice Augusta Cesarca, Ravnice, Radauševa 7. Predavanju su nazočili učenici 3. razreda OŠ A. G. Matoša.

11. listopada 2018. D.Ž. je održao predavanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture" u
Knjižnica Vrapče u Zagrebu, a osim odraslih sudjelovali su i učenici 6.A i 6.B Osnovne škole Gornje
Vrapče te 8.C, 8.A, 6.D i 6.C Osnovne škole grofa Janka Draškovića. U knjižnici je bila održana i lijepa popratne izložba fotografija Julije Vojković  s temom o II. vrbničkom misalu iz 1462.

15. listopada 2018. je Milan Paun održao predavanje "Glagoljica na tlu Slavonije" u Gradskoj knjižnici u Vukovaru.

18. listopada 2018. je Jasenka Štimac održala glagoljašku radionicu u Knjižnici Špansko-jug u Zagrebu.

22. listopada 2018. je Jasenka Štimac održala glagoljašku radionicu u Knjižnici A. Cesarca u Zagrebu.

23. listopada je D.Ž. održao predavanje u Knjižnici Špansko Jug u Zagrebu, pod naslovom "Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulturue".

24. listopada 2018. je dr. Marica Čunčić (počasna članica DPG-a) na Radio Dubrovniku dala 10 minutni telefonski intervju za jutarnje najave događanja povodom njezinog predavanja o glagoljici u Dubrovniku.

25. listopada 2018. u okviru mjeseca hrvatske knjige, dr. Marica Čunčić je održala predavanje o glagoljičkim natpisima iz 11 st. (župski i konavoski) u Znanstvenoj knjižnici (Dubrovačke knjižnice Dubrovnik) u Dubrovniku. Bilo je lijepo posjećeno tako da nije bilo dovoljno stolica, neki su stajali. Predavanje je snimala TV i dr. Čunčić je za njih dala intervju.

25. listopada 2018. je D.Ž. održao predavanje u Knjižnice Staglišće pod naslovom "Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulturue".

30. listopada 2018. je D.Ž. održao predavanje u Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva 40, pod naslovom "Hrvatska glagoljaška baština u kontekstu europske kulture". Tom je prigodom po prvi puta predstavljen 3D-otisak glagoljičkih slova, temeljen na glagoljičkom fontu koji je izradio dr. Filip Cvitić. Taj vrlo lijepi 3D-otisak je priredio mr.sc. Tomislav Silić, djelatnik Knjižnice Augusta Cesarac u Šubićevoj 40, a predstavljen je tijekom predavanja D. Žubrinića, na kojem su sudjelovala i slijepa djeca iz Srednje škole Vinko Bek. 3D-otisak će biti darovan Knjižnici za slijepe u Šenoinoj ulici u Zagrebu. Zahvaljujemo dr. Filipu Cvitiću na dopuštenju da rabimo njegov font, kao i mr.sc. Tomislavu Siliću na velikom trudu oko pripreme i provedbe 3D-otiska.

3. studenog 2018. je D.Ž. u Narodnoj Knjižnici Ploče (u gradu Ploče na ušću Neretve) održao predavanje s kratkim tečajem glagoljice u trajanju tri i pol sata, po naslovom "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture".

6. studenog 2018. je Jasenka Štimac održala glagoljašku radionicu u Dječjem odjelu Knjižnice Medveščak u Zagrebu.

6. studenog 2018. je D.Ž. u Knjižnici Medveščak održao predavanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture".

6. studenog 2018. je Mirna Lipovac u Knjižnici Dubrava održala predavanje "Priča o prvom i posljednjem tiskanom hrvatsko-glagoljskom misalu"

6. studenog 2018. je Vladimir Lučev u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku održao predavanje "Glagoljica: nastanak, nestajanje i baština".

8. studenog 2018. je Mirna Lipovac u Knjižnici Vladimira Nazora održala predavanje "Priča o prvom i posljednjem tiskanom hrvatsko-glagoljskom misalu"

12. - 15. studenog 2018. D.Ž. je u NSK održao četverodnevni tečaj glagoljice u trajanju od osam sati. Tečaj se temeljio na početnici Jurja Slovinca (+1416.), hrvatskoga glagoljaša, studenta i profesora na pariškoj Sorboni, koji je ušao i u povijest francuske književnosti. U zadnjem dijelu tečaja bili su obrađeni primjeri iz hrvatske književnosti, kao i iz pravnih dokumenata pisanih kurzivnom glagoljicom. Tečaj se odvijao u sklopu suradnje DPG-a i NSK, a inicijator i moderator tečaja bila je Ana Rubić, djelatnica NSK i članica DPG-a.

20. studenog 2018. je D.Ž. u Općinskoj knjižnici Bistra pored Zagreba održao predavanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture"

27. studenog 2018. je D.Ž. u školskoj knjižnici Gimnazije Sesvete održao predavanjanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture"

27. studenog 2018. je Milan Paun (bivši tajnik DPG-a) u Nadbiskupijskoj knjižnici u Đakovu održao predavanje Glagoljica na tlu Slavonije

6. prosinca 2018. je D.Ž. u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića u ul. grada Vukovara 35 u Zagrebu održao predavanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture".


Godina 2019.

4. veljače 2019., D.Ž. je u Srednjoj školi Ivana Šveara u Ivanić Gradu održao predavanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture". Nakon predavanja je Obiteljski Radio Ivanić s predavačem snimio polsatni intervju. Iz Ivanić Grada je rodom znameniti zagrebački nadbiskup Josip Juraj Posilović, koje prije toga je bio i Senjsko-modruški biskup. Kada je biskup Josip Juraj Strossmayer prigodom posvete katedrale u Đakovu 1882. htio održati staroslavensku glagoljašku misu, stigla mu je stroga zabrana državnih vlasti iz Beča i Pešte. Strossmayer je nastali problem riješio tako, što je iz Senja pozvao biskupa Jurja Posilovića, koji je kao Senjski biskup imao privilegiju glagoljanja još odlukom pape Inocenta IV iz godine 1248., oko čega nije moglo biti nikakve diskusije.

11. veljače 2019., D.Ž. je u Gerontološkom centru Maksimir u Zagrebu održao predavanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture".

Početkom veljače 2019., Turistički informativni centar u Zagrebu na svojem svjetlećem panou na Jelčićevom trgu stavio i natpis hrvatskom glagoljicom (uz kineski, japanski, korejski, hebrejski, arapski, itd.). Ideju za to je dala Ivanka Koller Štefančić, članice Ravnateljstva DPG-a. DPG je uputio prijedlog Turističkoj zajednici grada Zagreba. Zahvaljujemo gđi. Martini Bienenfeld, ravnateljici Turističke zajednice, na prihvaćanju tog prijedloga.

20. veljače 2019., D.Ž. je dao 15-minutni intervju za Radio Međugorje.

20. veljače 2019., D.Ž. održao u HKD Napredak u Zagrebu predvanje "Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture, s posebnim osvrtom na BiH". Predavanje je održano na prijedlog Ane Rubić.

16. travnja 2019., D.Ž. je u dvorani Paneuropske unije u Zagrebu održao kratko 10-minutno predavanje o hrvatskoj glagoljici (s naglaskom na Hrvojev misal) prigodom  otvaranja izložbe radova učenika Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

7. svibnja 2019. je u Općinskoj knjižnica Bistra, Poljanica Bistranska, održano je predavanje Mirne Lipovac i Darka Žubrinića: Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture, s popratnom izložbom.

16. svibnja 2019. je u velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, održano predstavljanje 45-minutnog filma dr. Hrvojke Mihanović-Salopek: Lička Majko od utjeha (jedanaesti film iz projekta Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine). Predstavljači su bili Darko Žubrinić, Mijo Korade i auktorica, a organizator tribine bio je DPG.

23. svibnja 2019. su Mirna Lipovac i D.Ž. u Knjižnici Vrapče održali predavanje pod naslovom "Glagoljica u deset slika".

27. lipnja 2019. je na Radio Mariji emitirana 45-minutna emisija pod naslovom "Društvo prijatelja glagoljice". U emisiji su sudjelovail D.Ž., Mirna Lipovac, maestro Miroslav Slaopek i Jasenka Štimac. Emisija je ostvarena na poziv gđe. Adele Kalođere, koja vodi redoviti mjesečnu emisiju HKDPD-a (Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika). Zahvaljujemo gđi. Kalođera na pozivu.

28. lipnja 2019. je Darko Žubrinić na poziv dr. Hrvojke Mihanović Salopek sudjelovao u predstavljanju njezina filma Lička Majko od utjeha u Zavičajnom muzeju u Ogulinu. Tom je prigodom među inim govorio i o glagoljaškoj baštini Like.

Od 15. svibnja do 15. lipnja se u Knjižnici Vrapče, Ulica Majke Terezije 2, Zagreb, održana je izložba glagoljičkih panoa DPG-a pod naslovom Glagoljica u deset slika.

23. svibnja je u Knjižnici Vrapče u Zagrebu održano predavanje Mirne Lipovac i Darka Žubrinića pod naslovom Glagoljica u deset slika.

17. kolovoza 2019. u crkvi sv Jelene (sv. Roka) u Šepurinama na otoku Prviću su Vladimir Lučev, Mirna Lipovac i Darko Žubrinić, u organizaciji DPG-a i Župe sv. Marije od Milosti iz Prvić Luke, održali predavanje "Glagoljica na otoku Prviću", povodom 160. obljetnice osnivanja župe u Prvić Šepurinama.

21. studenog 2019. su Mirna Lipovac i Darko Žubrinić održali dva predavanja u Veloj Luci na otoku Korčuli, u Narodnoj knjižnici Šime Vučetić, pod zajedničkim naslovom "Čudo hrvatske glagoljice", popraćeno izložbom panoa na temu glagoljice. Sljedeći dan, 22. studenog, predavači su nastupili i u gradu Korčuli, u Knjižnici Ivan Vidali. Na sva tri predavanja je bilo ukupno blizu tri stotine učenika osnovnih i srednjih škola. Za Radio Korčulu je s predavačima snimljen i kratak intervju.


Godina 2020.

14. siječnja 2020., gostovanje u Gimnazije Sesvete s predavanjem pod naslovom "Čudo hrvatske glagoljice" (D.Ž.).

3. veljače 2020., D.Ž. je bio gost Laudato TV. Intervju je u trajanju blizu 60 min. vodio g. Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika (i član redakcije časopisa Bašćina), a tema razgovora bila je hrvatska glagoljica.

21. veljače 2020., D.Ž. je na poziv gđe. Vesne Jurčić-Rukavina gostovao na Radio Sljemenu u polsatnoj emisiji organiziranoj u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, koji se obilježava 22. veljače.

22. veljače 2020., Mirna Lipovac i D.Ž. su u Ogranku Matice hrvatske u Zaprešiću (A. Stepinca br. 1), na poziv prof. Mirka Ivanjeka, predsjednika društva, a povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, održali predavanje Čudo hrvatske glagoljice. Pritom je bilo predstavljeno jedanaest glagoljičkih panoa.

28. veljače 2020., Mirna Lipovac i D.Ž. su u Gimnaziji Metković u Metkoviću održali trosatni tečaj glagoljice za učenike osnovne i srednje škole u tom gradu, na poziv prof. Vanje Gabrić. Isti dan su u sklopu Dana o. Ante Gabrića, održali i predavanje u Gradskom kulturnom centru pod naslovom Vladimir Paleček i  Međunarodni fond Gladno dijete. Idući dan, 29. veljače, je u istom prostoru održano jednosatno predavanje pod naslovom Čudo hrvatske glagoljice. Predavanje je glagoljaškim napjevima otvorila i zatvorila Klapa Dobrkovići, pod ravnanjem maestra Živka Ključe, člana DPG-a, a program je vodila prof. Ivana Čarapina.

10. ožujka 2020. g., Mirna Lipovac i D.Ž. su u OŠ bana Josipa Jelačića u Podsusedu održali predavanje "Čudo hrvatske glagoljice", za učenike 3. i 6. razreda. Nakon toga su učenici odšetali do obližnje Knjižnice Podsused, gdje su na poziv prof. Sandre Berak, predstavili dvanaest panoa na temu glagoljice.

17. kolovoza 2020. g., Vladimir Lučev, Mirna Lipovac i D.Ž., održali su u crkvi Blažene Djevice Marije u Zlarinu na istoimenom otoku jednosatno predavanje pod naslovom Hrvatska glagoljica na otoku Zlarinu. Zahvaljujemo vlč. Boži Škemberu iz Prvić Luke i don Spomenku Bagariću iz Zlarina na susretljivosti.

23. rujna 2020. g., Darko Žubrinić je u Pleternici kod Požege održao jednosatno predavanje o glagoljici, u zanimljivom ambijentu na otvorenom. Zahvaljujemo g. Franji Novaku, prof., ravnatelju prekrasne Knjižnice u Pleternici, na pozivu. Također zahvaljujem i gđi. Narcisi Potežici na sugestiji i ostvarenom kontaktu. U selu Srednji Lipovac kod Pleternice, na vanjskom dijelu crkve sv. Luke, otkrili smo zajedno s dr. Damirom Svibenom novi glagoljički nadpis u Slavoniji, iz 14. ili 15. st.

25. rujna 2020. g., D.Ž. je izložio zajednički rad s Ivanom Manceom na temu Črnkov zapis iz Državnog arhiva u Beču o obrani od Turaka i pogibiji Nikole Zrinskog 1566. g., na konferenciji Računalno jezikoslovlje i Zlatna formula hrvatskoga jezika, Osijek. Predavanje je održano na daljinu, iz Zagreba. Organizator konferencije bili su Matematički odjel i Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku, a u pozadini mnogih stvari bio je prof. dr. Mario Essert, član DPG-a. Skupu se na početku obratio među inim i dr. Drago Štambuk, na čiji poticaj je (nakon višegodišnjeg odlaganja) tek prošle godine prihvaćen njegov prijedlog o uvrštavanju "Zlatne formule hrvatskog jezika 'ča - kaj - što' " na popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

21. prosinca 2020. g., Tomislava Galović (glavni urednik časopisa Bašćina), Mirna Lipovac (tjanica DPG-a) i D.Ž. (predsj. DPG-a) sudjelovali su u radijskoj emisiji "Povjesne kontroverze" 3. programa Hrvatskog radija, na poziv voditelja emisije Josipa Mihaljevića. Emisija će biti emitirana u četvrtak 11. veljače 2021. u 14:30. Naglasci su stavljeni na DPG, časopis Bašćina, prikaz o članku u kojem je opisan glagoljički dokument od 40 str. s podrobnim opisom bitke kod Sigeta 1566. (nastao te iste ili sljedeće 1567. g.).


Godina 2021.

4. veljače 2021. g. održana je izborna Godišnja skupština DPG-a u velikoj dvorani Matice hrvatske.

2. veljače 2021. DPG je u Knjižnici Špansko Jug na poziv Drine Zdrilić postavio izložbu 23 panoa na temu hrvatske glagoljaške baštine, pod naslovom Čudo hrvatske glagoljice, koja se održavala do 2. ožujka 2021. Izložba je postavljena u sklopu Godine čitanja, kao i povodom obilježavanja Dana glagoljice i hrvatskoga glagoljaštva (22. veljače).

11. veljače 2021. su dr. Tomislav Galović, Mirna Lipovac i Darko Žubrinić gostovali na 3. programu Hrvatskog radija u jednosatnoj emisiji Povijesne kontroverze, s temom o aktivnostima DPG-a.

D.Ž. je gostovao je na Radio Sljemenu u emisiji Nepregledno blago - od matematike do glagoljice, na poziv gđe. Vesne Jurić Rukavine. Naglasak je bio stavljen na Bitku kod Sigeta 1566. i na popratno štivo od 38 str. pisano brzopisnom glagoljicom, koje se čuva u Austrijskom državnom arhivu u Beču.

22. veljače 2021. D.Ž. je putem Zooma gostovao u školskom satu Nataše Dorosulić u OŠ Pavleka Miškine u Zagrebu, s temom o glagoljici i obilježavanju 22. veljača kao Dana glagoljice i hrvatskoga glagoljaštva.

1. ožujka 2021. Mirna Lipovac i D.Ž. su održali predavanje pod nazivom Čudo hrvatske glagoljice, u Knjižnici Špansko Jug, povodom održavanja istoimene izložbe 23 panoa na temu hrvatske glagoljice. Ovo je bilo prvo peripatetičko predavanje u povijesti DPG-a, gdje su predavači zajedno sa slušačimo obišli i ukratko opisali svaki od panoa.

8. ožujka 2021. D.Ž. gostovao na HKR-u u emisiji Kulturogram Katarine Varenice, s temom o DPG-u i čuvanju hrvatske glagoljičke baštine.

1.-31. svibnja 2021., održavanje izložbe Čudo hrvatske glagoljice, s 11 panoa DPG-a

7.-21. svibnja 2021., izložba Čudo hrvatske glagoljice u OŠ. Dragutina Domjanića u Zagrebu (12 panoa), u organizaciji prof. Jasenke Štimac.

22. svibnja 2021., predavanje u Knjižnici I. G. Kovačića u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, Mirna Lipovac i D.Ž: Čudo hrvatske glagoljice - predstavljanje 11 panoa DPG-a s izložbe (na poziv gđe. Arijane Herceg Mićanović, ravnateljice knjižnice)

16. svibnja 2021., Mirna Lipovac je održala predavanje o glagoljici na tečaju glagoljice koji je na Kajfešovom brijegu (Črnomerec, kod crkve Sv. Duha) vodila Verica Kovač, članica DPG-a.

7. i 8. kolovoza 2021., Mirna Lipovac i D.Ž., izložba panoa i tečaj glagoljice pod naslovom Čudo hrvatske glagoljice u Gatima (Poljica kod Splita), u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge "Mosor" iz Gata i DPG-a. Održano je ukupno 6 sati programa (dva sata predavanja uz 23 izložena panoa i 4 sata tečaja glagoljice, sve na otvorenom). Predavanje je posvećeno uspomeni na g. Jakova Radovčića, predsjednika Udruga zagrebačkih Poljičana "Sv. Jure".

20. kolovoza 2021., u Prvić Luci na otoku Prviću, pored Crkve Gospina porođenja u polju, održali su Vladimir Lučev, D.Ž. i Mirna Lipovac (na otvorenom) predavanje uz nazočnost oko 35 sudionika. Tijekom predavanja bila je na otvorenom upriličena i izložba knjiga i panoa na temu glagoljice.

11.-18,  listopada 2021., izložba Glagoljica u hrvatskim knjigama u knjižari Citadela libri (Račkog 11) u Zagrebu, na poziv prof. dr. Sanje Nikčević, s  predavanjem Mirne Lipovac i D.Ž. na otvaranju i zatvaranju izložbe.

Od 8. do 19. studenog 2021. u Gimnaziji Sesvete održan je susret pod nazivom Glagoljica u gostima, s likovnim radovima djece nekoliko osnovnih i srednjih škola, uz prigodni glazbeni program. Na otvaranju susreta sudjelovali su

 • veleposlanica Bugarskog veleposlanstva u Zagrebu, gđa. Genka Georgieva
 • predsjednik Društva prijatelja glagoljice Zagreb, prof. dr. sc. Darko Žubrinić
 • tajnica Društva prijatelja glagoljice Gospođa Mirna Lipovac
 • OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb, mentorica Jasenka Štimac, prof., voditeljica "Glagoljice u gostima" - odjela DPG-a
 • SŠ Josipa Kozarca, Đurđenovac, mentorica Vanesa Topalović, prof.,
 • Gimnazija Bernardin Frankopan Ogulin, mentorica prof. Marija Trdić-Ćuk
 • Obrtnička i tehnička škola Ogulin, mentorica Iva Brajdić, prof.
 • OŠ Josipdol, mentorica Mirjana Grubišić, prof.
 • Gimnazije Sesvete, mentorice prof. Ina Jozić i školska knjižničarka Ruža Jozić
Susret je imao međunarodni karakter, jer je sa svojim radovima sudjelovala i Klasična gimnazija iz Sofije.


25. studenog i 2. listopada 2021., kao i nekoliko kasnijih tjedana, Mirna Lipovac i  D.Ž. bili su gosti Vesne Turtule u emisiji "Minijature za radoznalce" na Hrvatskom radiju 1, s temom o Novakovu misalu iz 1368. Emisiju možete poslušati:

 • Misal kneza Novaka, 1. dio, 25. studenog 2021., D.Ž.
 • Misal kneza Novaka, 2. dio, 2. prosinca 2021., D.Ž.
 • Dragutin Antun Parčić, 1. dio,  prosinca 2021., Mirna Lipovac,
 • Dragutin Antun Parčić, 2. dio, prosinca 2021., Mirna Lipovac
 • Europski enciklopedisti i leksikografi o hrvatskoj glagoljici, prosinca 2021., D.Ž.
 • Društvo prijatelja glagoljice, siječnja 2022., Mirna Lipovac.


28. prosinca 2021. je D.Ž. na poziv Hrvatskog diplomatskog kluba u HKD Napredak u Zagrebu održao predavanje pod naslovom Čudo hrvatske glagoljice, uz popratnu izložbu panoa i knjiga DPG-a. Predavanju su nazočili neki od bivših i sadašnjih veleposlanika Republike Hrvatske u stranima zemljama. Tribinu je vodio dr. Smiljan Šimac, predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Parizu, od 1995. do 1999. Poziv za predavanje je uputio prof. dr. Zvonimir Marić, tajnik Hrvatskog diplomatskog kluba i glavni urednik njegova Glasnika. Gospodin Smiljan Šimac nažalost preminuo je tijekom siječnja 2022.


Godina 2022.

Dne 18. siječnja 2022. su Mirna Lipovac i D.Ž. imali čast gostovati u Hrvatskom Saboru kod gđe. Marijane Petir, zajedno s g. Joginder Singh Nijjarom, predsjednikom Hrvatsko-indijskog društva koji je i član DPG-a. Tema jednosatnog razgovora bila je rad DPG-a na promicanju glagoljice, te poljoprivredna suradnja Indije i Hrvatske. Napravljena je zajednička fotografija ispred replike Bašćanske ploče u Saboru.

8. veljače 2022., Darko Žubrinić održao je u izložbenom prostoru Knjižnice grada Zagreba (KGZ-a) predavanje povodom održavanja izložbe panoa Društva prijatelja glagoljice, zajedno s odabranim knjigama u vlasništvu KGZ-a.

14. veljače 2022. je u auli Knjižnice grada Zagreba na Starčevićevom trgu bilo izloženo 15 panoa DPG-a. D.Ž. je održao kraći vođeni razgled za članove DPG-a i javnost.

Nekoliko dana kasnije je čak 24 panoa DPG-a otpremljeno u Gradsku knjižnicu Samobor, gdje su ostali postavljeni do 5. ožujka.

15. veljače 2022., Mirna Lipovac i D.Ž. su u knjižari Citadela Libri, Zagreb, održali predavanje na temu Dragutina Antuna Parčića, s popratnim panoima i knjigama. Knjižaru vodi prof. dr. Sanja Nikčević. Među izloženim knjigama bila je i jedna Parčićeva knjiga iz obiteljske zbirke Kezele.

25. veljače 2022., Mirna Lipovac i D.Ž. su u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Novskoj održali predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini, s popratnom izložbom panoa i knjiga. Izložba  panoa je u knjižnici produžena još  tjedan dana. Poziv je došao od prof. Dariji Jež, ravnateljici knjižnice. Posebno je zanimanje pobudio plakat s prikazom lokacija i nekoliko skica glagoljičkih nadpisa u Slavoniji koji je kao dar DPG-a ostavljen Knjižnici u Novskoj.

Dne 14. ožujka 2022. su prof. dr. Tomislav Galović i DŽ. bili gosti g. Đure Vidmarovića u 45minutnoj emisiji Laudato, koja je emitirana početkom travnja. Tema emisije bila je časopis Bašćina.

4. travnja prikazana je na Laudatu TV emisija iz voditelja g. Đure Vidmarovića iz ciklusa Susret u riječi, a gostovali su dr. Tomislav Galović, s temom o časopisu Bašćina koji objavljuje DPG.

5. travnja 2022. je u prostorijama Fotokluba Zagreb u Ilici, Mirna Lipovac održala jednosatno predavanje Dragutin Antun Parčić kao pionir hrvatske fotografije. Glagoljaš Parčić je jedan od pionira hrvatske fotografije.

Dne 5. travnja 2022. je Snježana Božić, članica DPG-a, održala izložbu pisanica i tečaj njihove izradbe, u sklopu Međunarodnog dana boja koji je organizirala Hrvatska udruge za boje.

11. travnja 2022. su Mirna Lipovac i D.Ž. u Knjižnici Fakulteta hrvatskih studija održali kratko polsatno predstavljanje glagoljičkih panoa u vlasništvu DPG-a, izrađenih potporom Gradskog ureda za kulturu tijekom prethodne tri godine. Izložbu 51 panoa otvorio prof. dr. Ivo Đinić, dekan Fakulteta hrvatskih studija. Otvaranju su među inim bili nazočni prof. dr. Ante Bilić, dekan Rehabilitacijsko-edukacijskog fakulteta, ak. Mislav Ježić (jedan od utemeljitelja Fakulteta hrvatskih studija), Narcisa Potežica (bivša predsjednica DPG-a), g. Juraj Mužina (predsjednik Udruge krčana i prijatelja grada Krka), prof. dr. Tomislav Galović (glavni urednik časopisa Bašćina), g. Joginder Singh Nijjar (predsjednik Hrvatsko-indijskog društva), prof. dr. Stjepan Šterc (poznati hrvatski demograf). Izložba je otvorena do 9. svibnja 2022., a to je najveća izložba panoa koju je do sada organizirao DPG.

20. travnja 2022. je u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu Mirna Lipovac održala još jedno predavanje o Dragutinu Antunu Parčiću kao fotografu, a na poziv Društva Krčana i prijatelja grada Krka.

Dne 23. travnja 2022. je Mirna Lipovac održala predavanje u prekrasnom frankopanskom kaštelu Grada Grobnika, u organizaciji Katedre čakavskog sabora o Grobničkoj ploči iz 1649. i obitelji Frankulin s kojojm je ploča bila neraskidivo povezana tijekom tri stoljeća. Predavanje je održano u okviru konferencij Grobnišćina: tragovi, znakovi i smjerokazi.

Sljedeći dan, 24. travnja 2022., Mirna Lipovac i D.Ž. su na poziv gđe. Dine Valković iz Vrbničkog kulturnog društva Frankopan, održali 90-minutno predavanje o Dragutinu Antunu Parčiću kao znamentiom vrbenčaninu. Predavanje je održano u prepunoj dvorani Doma na trgu Škujica. U programu su sudjelovali i vrbenski sopčići i kanturice u divnim naordnim nošnjama.

Dne 25. svibnja 2022., dan uoči 190. obljetnice Parčićeva rođenja (1832.), Mirna Lipovac i D.Ž. su u dvorani pokraj crkve na Ksaveru održali još jedno predavanje o Dragutinu Antunu Parčiću.

Na poziv gđe. Davorke Deur, ravnateljice OŠ Josipa Pupačića iz Omiša, dne 3. lipnja 2022. su Mirna Lipovac i D.Ž. održali dva četverosatna predavanja za učenike 6. razreda o glagoljici s uvodom u pisanje glagoljicom i kreativne radionice za oslikavanje kamenih oblutaka. Zanimljivo da domar škole g. Dinko ima glagoljicom istetovirane svoje mame Marije.

S tugom smo primili vijest da je 22. svibnja preminuo akademik Eduard Hercigonja (1929.-2022.), prvi počasni član DPG-a, jedan od najistaknutijih istraživača glagoljice koje smo ikada imali.

Dne 9. srpnja 2022. su pored glagoljaškog franjevačkog samostana sv. Pavla Pustinjaka Mirna Lipovac i DŽ imali čast održati predavanje o Dragutinu Antuna Parčiću, koji je u tom samostanu bio gvardijan od 1860. do 1864. Dan prije predavanje su profesori Ćosić, Šime Mihatov i g. Klarin bili gosti u emisiji Hrvatskog radija u Zadru, u polsatnoj emisiji posvećenoj Parčiću. Zahvaljujemo sadašnjem gvardijanu samostana na Školiću fra Boži Sučiću na gostoprimstvu, kao i našem članu g. Davoru Klarinu na trudu oko organizacije, te svim njegovim kolegama. Posebno ističemo službeni dopis kardinala zagrebačkog dr. Josipa Bozanića upućen na adresu DPG-a, a na ime prof. dr. Šime Mihatova, kardiologa, u kojem zaziva blagoslov na sve sudionike obilježavanja djela zaslužnog glagoljaša Dragutina Antuna Parčića. Program je uzveličao i pjevački zbor iz Preka. U uvodnom programu sudjelovala je i glumica gđa. Marina Dundov, rodom iz Preka, koja je pročitala jedan potresni glagoljicom pisani tekst Šimuna Glavića, franjevca trećoredca iz 15./16. st. Programu na Školjiću je nazočio gradonačelnik Preka g. Jure Brižić i dr. Ante Čuvalo (Chuvalo), istaknuti hrvatsko-američki povjesničar.

17. kolovoza 2022. su u Vodicama, ispred stare crkvice sv. Križa (posvećene 1421.) imali predavanje o glagoljici D.Ž., Vladimir Lučev i Mirna Lipovac. Prvi predavač je neposredno prije predavanja ispod ulaznih vrata crkvice otkrio do tada nepoznati glagoljički nadpis, otučen tvrdim predmetom vjerojatno u drugoj polovici 19. st. To je prvi poznati glagoljički nadpis u Vodicama.

9. rujna 2022. Mirna Lipovac je u atriju franjevačkog samostana u Prvić Luci na otoku Prviću održala predavanje o Dragutinu Antuna Parčiću, koji je jedno vrijeme službovao u tom samostanu.


Godina 2023.

23. veljače 2023. DPG je organizirao obilježavanje 30. obljetnice  svojeg postojanja. Proslava je održana u dvorani Vijenac. O razvoju DPG-a izvjestili su DŽ, dr. Marica Čunčić i gđa. Mirna Lipovac, a nastupio je i mještoviti pjevački zbor Bašćina pod ravnanjem maestra Salopeka i uz sudjelovanje orguljašice Hvalimire Bledšnajder. U drugom dijelu održana je prigodna zakuska.

Dne 25. veljače 2023., Radio Vatican je u pet minutnoj emisiji izvjestio o proslavi tridesete obljetnice DPG-a. Izvješće je priredio g. Marito Mihovil Letica.

Godina 2024.


Više podataka: Novosti iz DPG-aRedovita mjesečna tribina DPG-a

Društvo prijatelja glagoljice

Mali leksikon hrvatske glagoljice