Razgovori s poviješću - prilozi za povijest

Velikani hrvatske znanosti


Kako ćemo izaći iz krize, ako nemamo povjerenja u sebe? Kroz medije javnost se uvjerava da nemamo nikakvu poduzetničku, niti industrijsku tradiciju, kao da smo „došli s drveta“ i da nam  je jedina šansa da nas Europa nauči raditi. Mladi više ne znaju da je koncem 80-tih sa Žitnjaka iz Prvomajske krenuo u izvoz cijeli vlak pun najsuvremenijih, kompjutoriziranih alatnih strojeva, da je KONČAR svoje proizvode isporučivao po cijelom svijetu, da smo imali vrhunske stručnjake i znanstvenike koji su imali ugled u cijelom svijetu i gradili strojeve koji su bili u rangu strojeva najvećih svjetskih kompanija

Mr.Sc. Marijan Ožanić, Zagreb, svibnja 2012.

Mr.sc. Marijan Ožanić Gospodarska i svekolika kriza koja je zahvatila naše društvo ne vidi se samo u broju nezaposlenih, padu BDP-a i porastu cijena, već u velikoj mjeri u depresivnoj atmosferi koja je zavladala i potpunom gubitku samopoštovanja i samopouzdanja. Mislim da je sada već mnogima jasno da ćemo iz krize izaći jedino, ako budemo sposobni ponovno pokrenuti proizvodnju i prodavati svoje proizvode na svjetskom tržištu. Ali, kako ćemo to činiti kada u javnosti vlada uvjerenje da mi više ništa ne znamo napraviti, da mi ništa ne znamo, da nemamo nikakvu tradiciju, da nismo sposobni ništa proizvoditi.  Kako ćemo izaći iz krize, ako nemamo povjerenja u sebe? Javnost se putem medija uvjerava da mi nemamo nikakvu poduzetničku, niti industrijsku tradiciju, nešto kao da smo „došli s drveta“ i da nam  je jedina šansa da nas Europa nauči raditi. Mladi više ne znaju da je koncem 80-tih sa Žitnjaka iz Prvomajske krenuo u izvoz cijeli vlak pun najsuvremenijih, kompjutoriziranih  alatnih strojeva,  da je KONČAR svoje proizvode isporučivao po cijelom svijetu, da smo imali vrhunske stručnjake i znanstvenike koji su imali ugled u cijelom svijetu i gradili strojeve koji su bili u rangu strojeva najvećih svjetskih kompanija. Da bismo javnost, a posebno naše mlade upoznali s našom gospodarskom i industrijskom tradicijom objavit ćemo razgovore s nekim od naših čuvenih profesora i stručnjaka (nažalost sada već pokojnih) koji su stvarali našu industriju. Ti razgovori daju sliku nevjerojatno burnog vremena koje je imalo svoje krvave i mračne strane, ali u kojem je bilo nevjerojatnih primjera entuzijazma, inovativnosti,  kreativnosti i stvaranja. Iz današnje perspektive uništene industrije, uništenog samopouzdanja i uništenog znanja to sve izgleda potpuno nevjerojatno. O tom se vremenu, iako nije previše godina prošlo, slabo zna ili su saznanja vrlo površna, pojednostavljena i jednostrana. Današnji „antifašisti“, odnosno bivši komunisti to vrijeme glorificiraju, a današnji ga antikomunisti često gledaju samo kroz Udbu, Goli Otok i Titovu diktaturu. Mi stariji smo u tom vremenu živjeli i moramo doprinijeti svojim sjećanjima u stvaranju realne slike tog dijela naše povijesti, kakva god ta slika bila. Samo da bude istinita.

Drama oko razvoja Tehničke visoke škole (1919.-1926.) i Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (počevši od 1926) i tragična sudbina prof. dr. Đure Stipetića, strijeljanog 1946.


Najljepše zahvaljujem Mr.Sc. Marijanu Ožaniću na poslanom prilogu. D.Ž.

Zagreb Technopolis - Silicon Valley on the Sava River in CroatiaMaestro Franjo Dugan st., znameniti hrvatski orguljaš, iza svoje smrti 1948. je u rukopisu ostavio knjigu koja je, pregnućima prof.dr. Zvonka Benčića, objavljena tek 2014.:

Franjo Dugan st., Glazbena akustika, Kiklos - Krug knjige, Zagreb, 2014., ISBN 978-953-56937-6-5 (302 str.)
(Podrobnije informacije možete dobiti putem adrese  kiklos.hr@hotmail.com )

U njoj možete pronaći sljedeću malo poznatu i važnu činjenicu (str. 279-295, u dodatku koji je napisao Veljko Lipovšćak, Franjo Dugan st. - prvo javno snimanje za gramofonske ploče u Europi):

Prvo javno snimanje na daljinu za gramofonsku ploču u kontinentalnoj Europi obavljeno je u Zagrebu godine 1927., a to je ujedno bilo i treće takvo snimanje u svijetu (SAD, New York, 1925. i Velika Britanija, London, 1926.). Radi se o snimci dviju hrvatskih božićnih pjesama ("Narodil nam se Kralj Nebeski" i "Tebe Boga hvalimo") koje je u Zagrebačkoj katedrali na orguljama izveo Franjo Dugan (u Katedrali je bilo oko 2000 vjernika koji su pjevali), a koncert je elektroničkim putem bio direktno prenošen u studio koji je kasnije postao poznat kao Dvorana Istra, te tamo snimljen na gramofonskoj ploči Edison - Bell - Penkala Co. u Zagrebu.

Narodil nam se Kralj Nebeski


Tebe Boga hvalimo

Radijske emisije

Početci elektrotehnike u Hrvatskoj, govore Prof.dr. Ivan Ilić, prof.dr. Zijad Haznadar, mr.sc. Marijan Ožanić, voditeljica Nives Nedved, Hrvatski Radio, Zagreb 2007.:Zvonko Viduka, iznimno uspješan hrvatski poduzetnik, voditelj mr.sc. Marijan Ožanić, Hrvatski katolički radio HKR, 16. listopada 2012. G. Viduka je utemeljitelj poduzeća ALTPRO:Goran Orešković i njegovo poduzeće VESKI d.o.o., voditelj mr.sc. Marijan Ožanić, Hrvatski katolički radio HKR, 22. siječnja 2013.:Koliko hrvatska znanost može doprinijeti izlasku Hrvatske iz krize, gosti profesori Zvonko Benčić i Igor Čatić, voditelj mr.sc. Marijan Ožanić, Hrvatski katolički radio HKR, 16. travnja 2013.:Informatička tvrtka IN2, gost g. Ante Mandić, voditelj mr.sc. Marijan Ožanić, Hrvatski katolički radio HKR, 15. listopada 2013. Više podataka: www.in2.hrBernarda DOO, gost Bernarda Cecelja, vlasnica i direktorica poduzeća za proizvodnja madraca iz Pušćine kod Čakovca, Hrvatski katolički radio HKR, 18. veljače 2014. Više podataka: www.bernarda.hrMarijan Bušić i Academia Cravatica, voditelj mr.sc. Marijan Ožanić (HKR, Argumenti, 2014):
Applied Ceramics, gost Darko Sertić, vlasnik i direktor poduzeća iz SAD-a (California), Hrvatski katolički radio HKR, 14. listopada 2014. Više podataka: Darko SertićVilim (William) Feller (najveći hrvatski matematičar u povijesti) i Antun Lučić - Anthony F. Lucas (otac svjetske naftne industrije), gost Darko Žubrinić, profesor matematike na Sveučilištu u Zagrebu, Hrvatski katolički radio HKR, 4. studenog 2014. Više podataka: www.croatianhistory.net . Koristimo prigodu zahvaliti g. Žarku Nikinu na digitalnoj doradi predivne međimurske pjesme "Vuprem oči", kao i pjesme "Vilo moja" koje ćete čuti na sljedećoj snimci (prvu počevši od 48:35, a drugu pri samom kraju emisije, 58:55):Prof.dr. Darko Gojanović, INTEL, SAD-a (California), gost Hrvatskog katoličkog radija HKR, 7. travnja 2015.

Intervju s dr. Ivicom Siladićem (Mireo) i dipl.ing. Zdravkom Ivančićem (Numicon), Hrvatski katolički radio, Argumenti, 6. listopada 2015.:
 


Mr.sc. Marijan Ožanić:Prof.dr. Zvonko Benčić: Razvoj i proizvodnja električnih vozila u Hrvatskoj / Development and Production of Electric Vehicles in Croatia, na hrvatskom i engleskom jeziku, s mnoštvom fotografija

Prof. Zlako Plenković: RAZVOJ I BUDUĆNOST INDUSTRIJE ELEKTROENERGETSKIH POSTROJENJA
U HRVATSKOJ


Prof.dr. Zvonko Benčić: Potreban nam je konsenzus tehničara, ekonomista, pravnika i političara

Mr.sc. Marijan Ožanić: Profesor staroga kova, stare škole, stare garde - Prof.dr. Igor ČatićReference:

Marijan Ožanić: Mali brod na olujnom moru, Profil, 2014.Razgovor od 29. svibnja 2012.


Mirko Kuljiš: Na valovima sudbine radioelektronike u Hrvatskoj 1942.-2014., Kiklos, Zagreb 2014. (626 str.), ISBN 978-953-7992-03-3 (knjiga se može naručiti na kiklos.hr@hotmail.com )

Marijan Ožanić: Promašaji ekonomskih teorija, 2008.

Marijan Ožanić: Sve o poduzetništvu

Marijan Ožanić: Svi intervjui

Contributions to Electrical Engineering and Computer Science by Croatian expertsZahvaljujem g. Marijanu Ožaniću na vrijednim prilozima. Darko ŽubrinićFaculty of Electrical Engineering / with a short survay of the history of Croatia (Darko Žubrinić, ed.) [PDF], University of Zagreb, 1992

Spomenica 1942.-1942. (Stjepan Horvat, ed.) [PDF], Tehnički fakultet Hrvatskog sveučilišta u Zagrebu, 1943.

Tehnički Fakultet Sveučilišta kraljevine Jugoslavije u Zagrebu, 1919-1929 [PDF], Zagreb 1929

Branko Hanžek i Zvonko Benčić: Vatroslav Lopašić / Klasik hrvatske fizike [PDF], Kiklos, Zagreb 2011.

Zbornici Povijest i filozofija tehnike
History of Croatian Science

Croatia - Overview of Its History, Culture and Science