Dječji dom Lipik i
pukovnik Mark Cook

© by Darko Žubrinić, Zagreb (1999.) [na engleskom]
Zahvaljujem g. Ivanu Puščeniku, Dječji dom Lipik, na prijevodu s engleskog na hrvatski.

Vladek Matić (Dječji dom Lipik) i Valentina Murtić (Dječji dom Selce), 1993.

Grb Lipika sa Kursalonom i lipicancima Dječji dom Lipik je bio prvi uništeni objekt od strane velikosrpskih snaga 19. kolovoza 1991. Granatiranje gradova Lipika i Pakraca počelo je u 5.30 ujutro nakon što su pogodili Dječji dom u kojem je tada bilo 80 djece, starih od 3 do 16 godina, koji su u to vrijeme spavali. Pobjegla su u podrum i tamo provela 7 dana, dok nisu bila evakuirana. Dječji dom se sastojao od tri zgrade, uključujući kuhinju i blagovaonicu, učionice i prostorije za igru, a sve je to bilo uništeno i spaljeno.

Dječji dom Lipik, Kolovoz 1991. poslije velikosrpskog napada

U listopadu 1991. godine najveća ergela lipicanaca u Hrvatskoj, smještena blizu Lipika, bila je bombardirana napalm - bombama.

Ergela lipicanaca prije velikosprskog napada

Pukovnik Mark Cook, zapovjednik britanskog kontigenta međunarodnih snaga UNPROFOR-a u Hrvatskoj, uz podršku svoje obitelji u Velikoj Britaniji i zajedno sa britanskim vojnicima, potaknuo je i pomagao obnovu Dječjeg doma.

Mark Cook ulazi u ruševine Dječjeg doma u Lipiku

Dječji dom uništile su velikosrpske snage kolovoza 1991.

Ponovna izgradnja Dječjeg doma u Lipiku

G. Mark Cook s hrvatskim radnicima u Lipiku tijekom ponovne izgradnje Dječjeg doma

Vlastitom voljom britanski su vojnici pomagali obnovu Dječjeg doma u Lipiku u svoje slobodno vrijeme

Obnova razorenog Dječjeg doma u Lipiku dovršena je 1993

Dječji Dom Lipik je bio otvoren u prosincu 1993. Željeli bismo ovdje spomenuti i veoma važnu pomoć talijanske vlade u obnovi grada Lipika. Zanimljivo je da je Aleksandar Srzić iz Makarske skladao lijep marš u čast Marku Cooku. Pola troškova u obnovi Dječjeg doma pokrila je vlada Republike Hrvatske, a pola mnogobrojni donatori širom svijeta, uključujući i hrvatsku dijasporu. Glavni teret u cjelokupnoj organizaciji obnove doma ponijeli su g. Mark Cook, Dr. Marica Topić i prof. Goran Nikles, ravnatelj Dječjeg doma.

G. Mark Cook obraća se djeci tijekom svečanog otvaranja Dječjeg doma u Lipiku 1993.

G. Mark Cook grli djecu na glavnom ulazu obnovljenog Dječjeg doma u Lipiku, 1993.

Dr. Marica Topić obraća se sudionicima ceremonije službenog otvaranja Lipičkog doma za djecu, 1993

Ovdje dajemo pojedine izvatke iz javnih obraćanja pukovnika Marka Cooka i njegovih brojnih pomagača iz Velike Britanije i drugih zemalja.

 

 

Obećao sam toj djeci da ću ih vratiti u njihov dom... Ne možete prekršti obećanje dano djeci.

Pukovnik Mark Cook

 

The Hearts of Gold Calender [Kalendar srca ljubavi] bio je inadahnut radom i djelovanjem pukovnika Marka Cooka, zapovjednika britanskog kontingenta mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj. Prvi je spoznao razmjere razaranja i napada na Dječji dom u Lipiku tijekom kojih su zgrade uništene do temelja, a djeca ostavljena bez svog doma. Ta djeca iz Dječjeg doma su dolazila iz sve tri etničke zajednice - Srbi, Hrvati i bosanski Muslimani rasli su skupa u zajedništvu i skladu. Njihova budućnost je postala mračna, iznenada njihov dom je bio uništen, a nade razbijene.

Djeca su nagovorila pukovnika Cooka da im obeća obnoviti njihov dom. Posao koji će stajati jedan milijun funti je već započeo s britanskim vojnicima koji pomažu lokalnim arhitektima i obrtnicima. Zahvaljujući pukovniku djeca bi se trebala uskoro vratiti u svoj dom.

Ovaj Kalendar će skupiti sredstva koja će omogućiti da se pukovnikov san ostvari. Zamolili smo neke od vodećih fotografa u zemlji za njihove omiljene slike s djecom. Moramo im se zahvaliti, kao i svim tvrtkama koje su već dosada dobrovoljno poklonile svoje vrijeme i talent da bi priredili i tiskali ovaj kalendar. Kupujući ovaj kalendar pomažete da se izgradi siguran dom za djecu Dječjeg doma Lipik. Iznad svega želimo čestitati pukovniku Mark Cooku za svoju privrženost i viziju u obnovi njihova doma.

Esther Rantzen & Mike Smith

BBC
hearts of gold
1994 Kalendar ZA POMOĆ
DJEČJEM DOMU LIPIK
HRVATSKA

 

G. Mark Cook i Dr. Marica Topić s djecom iz Doma u Lipiku

Ovdje je popis nekih od donatora čija su imena urezana na pločice koje su izložene na zidovima obnovljenog Doma:

Mark Cook, Caroline Cook [supruga g. Marka Cooka], H.R.H. Prince Hassan of Jordan, Cargilfield School, Breaside School, Sherborn Girls School, Letzebuerger Initiativ für Kroatien, Hall Grove School, Hrvatska Malteška Služba, Dan Eldon, Baroness Chalker, Paula Dumas - Dimmel, Mohammed El Fayed, Gerge Perinović, Mladen Grbin, Stjepan Mandorelo, Anton Jurgens Charitable Trust, Peter Praxmarer, Suganya Lee, John Redwood, Bryan Sparrow, Sherborn Boys School, Tony Pratt, Brian Douglas, Marica Topić, Ros Hardie, Caro Brewster, Margaret Mc Lean.

 

G. Mark Cook na otvaranju dječjeg doma u Lipiku, 1993.

Dječji dom Lipik, kolovoz 1991. poslije velikosrpskog napada
Dječji dom Lipik, prosinac 1993., nakon obnove koju je inicirao Mark Cook.

Dječji dom u Lipiku godine 1991. i 1993.

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Hassan od Jordana u razorenom gradu Lipiku

Brojni volonteri, u pravilu veoma mladi, nudili su godinama svoju velikodušnu pomoć u svakodnevnom radu s djecom. Ovdje su neki od njihovih dojmova upisanih u Knjigu gostiju lipičkog Dječjeg doma.

 

25. svibnja 1999.

Provela sam čudesnih 6 mjeseci ovdje u Lipiku i osjećam se zaista privilegiranom jer sam dobila priliku da vas sve upoznam.

Hvala vam na vašem prijateljstvu, ljubavi i strpljenju (kada nisam razumjela!), hvala vam što ste moj boravak ovdje učinili tako ugodnim. Ponijet ću sa sobom mnoge, mnoge lijepe uspomene svih zabavnih trenutaka koje smo zajedno proživjeli i uvijek ćete zauzimati posebno mjesto u mome srcu.

Sve vas tako puno volim i nedostajat ćete mi više nego što to mogu rječima izreći. Ali vratit ću se da vidim kako ste i nadam se da ću se tada moći okupati na Bazenima!

Čuvajte se,

Veliki zagrljaj!

Julia Abel
(Volonterka od studenog '98. do svibnja '99.)

G. Goran Nikles, ravnatelj Dječjeg doma, s djecom na doručku

24/25. kolovoza 1998.

Opet sam bila privučena ovdje čudesnom kvalitetom ovog Doma i posebnih ljudi u njemu. Mislim da sam došla pokupiti svoje srce koje sam ovdje ostavila prije godinu dana, ali još jednom ga moram ostaviti vama. Ovdje ono pripada! Nastavite s učenjem, igrom i smijehom, to su najbitniji sadržaji djetinjstva. Ja sam uzbuđena što sam toliko toga pronašla ovdje. Sigurna sam da ću se vratiti uskoro, ne znam kada, ali vratit ću se.

Volim vas zauvijek,
Ursula

Svjedočanstvo prim. dr. Fuada Šećerbegovića o spašavanju bosanske djece od progona četnika tijekom 2. Svjetskog rata

Zanimljivo je da je prvu željezničku prugu od Lipika do Beča izgradio 1861. godine Henry D'Heureux - Gibel, francuski poduzetnik koji se bavio eksploatacijom hrastove šume. Već 1894. godine grad je dobio struju. U 1866. godini Lipik je imao 228 stanovnika: 222 Rimokatolika, 3 Pravoslavca i 3 Židova.

Lipik u prvoj polovici 20. stoljeća (Kursalon)

Grad Lipik je poznat po svom Zdravstvenom i rekreacijskom centru sagrađenom več u 19. stoljeću koji je imao:

 • kupke sa termalnom mineralnom vodom, punionicu mineralne vode (300,000 litara godišnje),
 • kazalište,
 • galeriju,
 • koncertnu i kongresnu dvoranu, plesnu dvoranu,
 • posebno održavane parkovne perivoje,
 • olimpijski bazen,
 • kulturni objekt (Kursalon) nulte kategorije (neorenesansni objekt sagračen 1893. godine prema projektu Gustava Ratha, arhitekte iz Budimpešte),
 • hotel (četiri zvjezdice), bolnicu sa hidro terapijama,
 • malo umjetno jezero sa otokom,
 • teniska igrališta,
 • privatne vile u secesijskom stilu itd.

Sve je to bilo ili potpuno uništeno ili jako oštećeno tijekom velikosrpskih bombardiranja (uključujući i napalm bombama) 1991. godine.

Ne iznenađuje da su Lipik posjećivali znameniti ljudi, na pr. pjevači Fedor I. Šaljapin i Enrico Caruso. Tino Pattiera je pjevao u Lipičkoj bolnici tijekom svoga liječenje u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Kursalon poslije velikosrpske agresije 1991.

Mnogi hrvatski umjetnici, prije svega članovi HLD SPEKTAR iz Zagreba, donirali su zajedno stotine svojih umjetničkih radova za buduću galeriju grada Lipika. Mnogi od njih su izlagali i u Dječjem domu. Također, mnogo je stranih umjetnika doniralo svoje radove kao npr. Janet Q. Treloar iz Londona.

Lipička katolička crkva nakon velikosrpskog napada 1991.

Fotografirala Snjezana Bozic, 1995.

Katolička crkva u Lipiku nakon velikosrpskog razaranja godine 1991.

Dr. Ivica Sreter, ravnatelj Lipičke bolnice,
kojeg su 1991. otele velikosrpske snage i ubile ga na nepoznatom mjestu;
pogledajte kratki osvrt ovdje na stranici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora

G. Stjepan Horvat, gradonačelnik grada Lipika, poklonio je Kralju lutaka jednu veoma lijepu lutku odjevenu u lokalnu narodnu nošnju. Lutka mu je predana u Zagrebu zajedno sa posebnom diplomom. Lutka i diploma nalaze se u Etnografskom muzeju u Zagrebu, kao i cijela zbirka Kralja.

Godine 1998. g. Mark Cook postao je počasni građanin grada Lipika.

Alistair Humphreys

Sljedeće četiri fotografije prikazuju Lipik prije godine 1990. Zahvaljujem Snježani Božić iz Zagreba na razglednicama.


Nije previše poznato da su prekrasne palme koje krase rivu ispred Dioklecijanove palače u Splitu, uzgojene u gradu Lipiku.


Izvor: www.fotoakademija.hr


Izvor: thephora.net

Lipički lipicanci paradiraju na rivi grada Splita godine 2008., okruženi s prekrasnim palmama uzgojenom - u gradu Lipiku! Hrvatska posjeduje najveći broj lipicanaca na svijetu, oko 15-16 %. Godine 2007 Hrvatska je imala više od tisuću lipicanaca, od ukupno 6000-7000 u svijetu. Hrvatska ima više od dvjesto godina tradicije osmišljenog uzgoja lipicanaca.


 

 

Lipik 1886.-1991.

 

Lipik 1989-1991

Lipik Orphanage and Colonel Mark Cook 


Hope and Homes for Children ili HHC je dobrotvorna organizacija koja djeluje u 13 zemalja Istočne Europe i Afrike. Uprava je smještena u Wiltshire Ujedinjenom kraljevstvu. Osnovao ju je g. Mark Cook zajedno sa suprugom Caroline. Prvi projekt bila je gradnja Dječjeg doma u gradiću Lipiku u Hrvatskoj. Više podataka dostupno je na ovim internetskim stranicama:

Mark Cook

Hope and Homes for Children je dobrotvorna zaklada čija svrha je do pruži dom djeci koja su ostala nahočad zbog rata. Pukovnik Mark Cok je bviši komandant britanskog kontingenta zaštitnih snaga U.N. u Hrvatskoj. Godine 1992. je u gradiću Lipiku u Hrvatskoj dao obećanje djeci da će obnoviti dom kojeg su Srbi u potpunosti uništili. Nakon što se najprije povukao iz oružanih snaga, i uz svesrdnu pomoć mnogih dobrih ljudi širom svijeta, Mark i njegova supruga Caroline osnovali su Hope and Homes for Children, i prikupili preko jednog milijuna funti i obnovili multietnički dom za osamdesetero djece iz Lipika. (Ovo štivo je preuzeto s internetske stranice www.streetkids.net).

 

 

Oblaci nad gradom Lipikom

Umjetničko djelo Vladimira Galine, HLD Spektar, Zagreb,
na ulazu u Dječji domJedna od najranijih fotografija Lipi;kog Kursalona. Iz obiteljske zbirke g. Dragutina Božića, rodom iz Lipika.

Zahvala. Zahvaljujem na ljubaznoj pomoći u skupljanju podataka o Dječjem domu u Lipiku Stjepanu Horvat (bivšem gradonačelniku grada Lipika), Antunu Haramiji (gradonalčelinku Lipika), članovima HLD SPEKTAR iz Zagreba - osobito Snježani Božić (osnivač likovne kolonije Lipiku s ljubavlju 1997. i osnivač Likovne galerije), Snježani Krejči (Turistička zajednica Lipik), zatim Ivanu Puščeniku (zahvaljujem za DVDove), te djeci i upravi Dječjeg doma na gostoprimstvu.


Izvori:

 • Duško Kliček: Grad Lipik : fotomonografija : Pozdrav iz Lipika / Duško Kliček. - Lipik : Poglavarstvo grada Lipika, 2002. - 125 pp. : illustr. ; 30 cm. - ISBN 953-96542-0-3.
 • Mato Curak: Mi smo htjeli - Domovinski rat 1990-1995, drugo izdanje, Bjelovar 2007, ISBN 978-953-99025-2-8

 

Croatia - an overview of its History, Culture and Science