Nikola Šubić Zrinski
(1508. - 1566.)

Ovdje dajemo kratak prikaz jedanog dokumenta pisanog kancelarijskom kurzivnom glagoljicom na dvoru Nikole Šubića Zrinskoga u prekrasnom gradu Ozlju na rijeci Kupi. Dokument je pisan godine 1544.


Legendarni ratnik i državnik Nikola Šubić Zrinski istaknuo se već u svojoj 21. godini u obrani Beča 1529. Car Karlo V. nagradio ga je konjem i zlatom. Poginuo je u junačkoj obrani grada Sigeta u južnoj Mađarskoj, u svojoj 58 godini, zapovijedajući s oko 2500 ratnika, većinom Hrvata, braneći sigetsku tvrđavu protiv 90,000 Turaka. Namjera Turaka bila je osvojiti Beč.

Turske postrojbe pod zapovjedništvom Sulejmana Velikog bile su pojačane s 300 topova. Turcima je trebalo skoro mjesec dana da poraze branitelje, koji su skoro svi svi tragično izginuli u završnom jurišu na skoro pedeset puta brojniju vojsku, kada obrana grada više nije bila moguća. Unatoč obećanju, kralj Maximillian Habsburg nije iz Beča poslao pomoć malobrojnim postrojbama Nikole Šubića Zrinskog. Povjesničari tvrde da su Turci imalo skoro 30,000 mrtvih, pa je time Beč bio spašen. Znameniti francuski kardinal Richelieu, ministar na dvoru kralja Luja XIII, napisao je ovo: "Čudo je trebalo da Habsburško Carstvo preživi. I to čudo dogodilo se u Sigetu.''

Nikola Zrinski ml. (1620-1664), unuk sigetskog junaka, hrvatski državnik i pisac, opisao je u svom epskom djelu pod naslovom "Opsada Sigeta" herojsku smrt svog djeda godine 1566., koja je ušla u sve povijesne anale 16. stoljeća.

Spomenuta poema pisana je na mađarskom jeziku. Iako ju je pisao Hrvat, smatra se jednom od najvećih dostignuća rane mađarske književnosti.
Pismo Nikole Zrinskog, Ozalj, 1544.

Pisano u Ozlju (kod Karlovca), 1544.

Mi knez Miklouš Zrinski I ban hrvatski slovin i Dalmacije

I mi knez Štefan Fr(a)nkapan Kr(alevskog) st(a)n(a) Modruši I pročaja damo na znanje

vsim i vsakomu pred kih obraz ta naš list otvoren pride a navla-

stito poroča ban i obhodniom gospodstva našega kako pridoše pred nas

spridisja : is požpainika Vlasi ki do danas jesu ondi v pokoju

pribivali s našim odlučenjem : ki poimeno jesu niže pisani

Naiprija Mihovil Sestrić Mato Šćeranović Petar Raspović : Jakov

Sestrić : Vid Simunović : Petar Udanović: Jan Basarović Ra-

dić Zočković : Radivoj Ubašić : Ivan Stranaević : Milić Dubro-

vić : Jermi Zelenović : Petar Zelenović : Jurai Domin : Matii Ka-

rstić : Jandei Lukić : Ivaniš Basarović : Paval Alić : Ivan Mi-

linović : Grgur Šumilović : Radič Dabanović :

.....

I na toj dasmo ta naš list otvoren pod naš pečat

navadni dan u gradu našem Ozlju miseca ijuna dni d (= 5)

tisuć pet sat četrdeset četrtoMiklouš Zrinsky

 

Ovo je prvi dokument u kojem se spominje selo Prilišće i njegovi stanovnici Prilišćane imenom i prezimenom. Zahvaljujem g. Nikoli Voloviću na ovom podatku.Mala početnica kurzivne glagoljice

Zrinski

Zrin-Frankapan heritage in Croatia: 126 fortresses, castles and bourgs