Anto Pelivan (1942.-2017.) - svećenik, biolog i planinar

Darko Žubrinić, 2019.

Anto Pelivan bio je svećenik, znanstvenik (doktorat znanosti u području biologije stekao je u Njemačkoj), planinar, planinarski pisac, izdavač, i nadasve dobronamjeran i drag čovjek vrlo blage naravi, ogromnog znanja i erudicije. Puno je radio, pa radi toga nije uvijek bio lako dohvatljiv, ali je sve što je obećao - napravio je, makar i sa zakašnjenjem (koje ga nikada nije previše uzrujavalo).


Dr. Anto Pelivan (1942.-2017.)

Pokrenuo je izdavačko poduzeće Ekološki glasnik u Donjoj Lomnici u Turopolju kod Zagreba (blizu Velike Gorice, nedaleko zagrebačkog aerodroma), pokretač je istoimenog popularno-znanstvenog časopisa Ekološki glasnik. Taj je časopis imao tematske brojeve posvećene Krki, Risnjaku, Velebitu, Plitvičkim jezerima, Kvarnerskom području, itd.

Auktor je nekoliko knjiga o prirodnim ljepotama Hrvatske. Evo nekih: 

  • Po putovima i stazama Velebita
  • Velebit
  • Zrmanja, Krka, Cetina i njihovi pritoci
  • Dalmacija: prirodne i kulturne znamenitosti

Kod njega su tiskani brojni sveučilišni učbenici (najviše iz područja kemije i biologije), kao i časopisi. Časopis Hrvatski planinar se u tom poduzeću tiskao tijekom niza godina. U intervjuu koji je tom časopisu (br. 2, 2018., str. 56-62) dao dr. Željko Poljak, njegov dugogodišnji glavni urednik (tijekom 42 godine), autor članka Alana Čaplar postavio je pitanje koje je povezano s dr. Antom Pelivanom.

Alan Čaplar (str. 62): No ipak, koliko znam, jedanput ste bili pred financijskim slomom.

Željko Poljak: Doslovce nam je prijetila katastrofa. Pošto smo prikupili pretplatu za 1990. godinu, tiskara Vjesnik povisila nam je bez najave cijenu tiska prvog broja za 100%! Spasio nas je jedan povratnik, "gastarbajter" iz Njemačke. Tamo je doktorirao biologiju i zatim u turopoljskom selu Donjoj Lomnici instalirao malu tiskaru da bi mogao tiskati svoj vlastiti časopis Ekološki glasnik. Susretljivo je preuzeo tiskanje HP-a [Hrvatskog planinara] ne pitajući za novac, a i sljedećih nam je godina često pomagao. Usto je tako zavolio planinarstvo da je sam počeo pisati planinarske knjige. Taj plemeniti čovjek zove se dr. Ante Pelivan (Livno, 13. 6. 1942. - Zagreb, 12. 12. 2017.), a njegova tiskara još i danas, neprekidno već gotovo 30 godina, tiska HP. HPS [Hrvatski planinarski savez] mu je već nekoliko puta odao svečano javno priznanje kao svom najvećem sponzoru. Priznanje zaslužuje i njegov majstor Ivan Pogledić, grafičar i strojar u jednoj osobi, koji će zajedno sa svojim starim tiskarskim strojem vjerojatno dogurati do mirovine.


Putovao je širom Hrvatske i BiH kao planinar i biolog, s foto-aparatom oko vrata, skupljajući motive za svoje članke i knjige. Tako sam ga jednom sreo na otoku Krku, kod poznate špilje Biserujke blizu Šila na sjeveroistočnoj obali otoka.

Oko 1988. se vratio nakon dužeg boravka u Zapadnoj Europi (ako se ne varam, u Njemačkoj, Nizozemskoj i Velika Britaniji), te je od ušteđevine nabavio prvi (rabljeni i dosta stari) tiskarski stroj. Prva knjiga koju je tiskao bila je moja  Gitara za radoznalce, objavljena 1990., koja je nastajala uglavnom u planinarskom društvu Vihor iz Zagreba.

Dr. Pelivan bio je s pravom veoma ponosan na doista prekrasnu etnološka knjigu o Turopolju, koju je napisao autor Vojko Miklošić (1916.-1963.) rodom iz Velog Rata s Dugog otoka:

Vojko Miklaušić: Plemeniti puti, Matica hrvatska Velika Gorica, 1994. (365 str.)U toj knjizi je na str. 259 krasna fotografija na kojoj su Vojko i Blaženka Miklaušić u turopoljskoj narodnoj nošnji. Nju je 1938. u Zagrebu snimio jedan londonski novinar za dnevni list Daily Herald:Dr. Anto Pelivan je izdanju Ekološkog glasnika objavio i ovu knjigu:

Vojko Miklaušić: Plemeniti puti, Ekološki glasnik, Donja Lomnica 2001. (136 str.)Koliko mi je poznato, Anto Pelivan je zadnje godine života proveo u Novoj Topoli u BiH, blizu Banje Luke. Preminuo je u Donjoj Lomnici.
Valentina Krčmar: Vlč. dr. Anto Pelivan - In memoriam

UMRO SVEĆENIK BANJOLUČKE BISKUPIJE VLČ. DR. ANTO PELIVAN

Pregled nekih od knjiga i članaka koje je napisao ili uredio dr. Anto Pelivan

Hrvatsko ekološko društvo

Hrvati u BiH
Zahvaljujem g. Franji Mariću na informaciji da je Anto Pelivan svoj doktorat u području biologije stekao u Njemačkoj.


Croatia, its History, Culture and Science