GABRIJEL JURKIĆ (1886. - 1974.)

Izvornik: Galerija Gabrijela Jurkića
Franjevački samostan i galerija Gorica - Livno

Kristian Kreković: Portret Gabrijela Jurkića iz 1938.

 

 • Gabrijel Jurkić: Kuda?Rođen u Livnu, 24. ožujka, 1886., od oca Ante i majke Luce.
 • Osnovnu školu završava u rodnom gradu i upisuje se u Trgovačku školu, a zatim 1902. u Srednju tehničku školu u Sarajevu, koju uskoro napušta da bi se posvetio slikarstvu.
 • 1907/08. postaje učenikom Privremene škole za umjetnost i obrt u Zagrebu.
 • Gabrijel Jurkić: Uskrsna igra u Bosni1908/09. upisuje se na bečku likovnu akademiju, gdje je odmah prebačen na četvrto godište općeg slikarskog odjela u klasu Aloisa Deluge. 1909/11. pohađa specijalku Kazimira Pochwalskog i izučava segment "Studij umjetnosti bosanske historije".
 • Nakon bečkih studija vraća se u Sarajevo, priprema prve samostalne izložbe (1911), u Sarajevu (Društveni dom) i Zagrebu (Umjetnički paviljon).
 • Nakon gotovo pola stoljeća provedena u Sarajevu vraća se u Livno, u skromni atelje franjevačkog samostana na Gorici, gdje živi sa suprugom Štefom.
 • Umro je 25. 05. 1974. i sahranjen je na goričkom groblju.

O DJELU GABRIJELA JURKIĆA:

Gabrijel Jurkić: Ljubljenje kriza u Bosni (Kissing the Cross)Od početka Jurkićevo djelo je u kontinuitetu prožeto blagošću i poetičnošću njegove prirode, iako ga najprije prikazuju kao "jednog od najvećih i najosebujnijih ličnosti čitavog perioda" (1911-21.), a zatim ga potiskuju na marginu kao "skromnog slikara svog kraja, arhajske jednostavnosti gledanja". Činjenica je da je Jurkić svojim djelom i osobnošću uvijek bio u suprotnosti sa strastvenošću i borbenošću avangarde. Slučajnost ili sudbina odredila je njegovo slikarsko školovanje u akademskom Beču.

Njegovo prvo slikarsko razdoblje nakon studija ispunjeno je romantičarskim raspoloženjem, inspiriran je krajolicima (Kod ovaca, Marina I), a karakterizira ga i niz izvrsnih portreta gdje uspijeva duboko proniknuti u biće sebi dragih i bliskih ljudi i tako ih približiti i samom promatraču (Moja majka, Fra Eugen).

Gabrijel Jurkić: Flower plateau on Kupres in Middle BosniaOd dvadesetih godina Jurkić se oslobađa akademskog usmjerenja, postaje impresionistički slobodan, koristi se poentilističkom tehnikom slikanja, uvodi više svjetla na platno (kao da ga je oslobodio iz pukotine, jer ono je od početka prisutno). Slika efekte svjetla i bijele boje (Impresija, Snježna idila), otvarajući širok spektar boja (Dvije sestre u suncu). Kako je sam rekao dotaknuo je svijet koji nema granica.

Gabrijel Jurkić: Bozicno jutro u Bosni (Christmas morning)U svojoj možemo reći trećoj slikarskoj fazi, Gabrijel slika bosanske krajolike, uspijevajući dočarati atmosferu određenog trenutka, na bezvremenski način. Religioznost u njegovom djelu odražava se upravo kroz slikanje prirode, a ne kroz religijske motive. Njemu se priroda otvorila, tražio je ljepotu, dakle istinu i u tome je uspio.

Gabrijel Jurkić: Bozicna vecer u Bosni (Christmas evening)Utočište i mir nalazi u ateljeu franjevačkog samostana na Gorici. Tu umire i svoje slike oporučno ostavlja samostanu, a time i samom gradu Livnu. Godine 1995, u prostoriji FMGG-a otvorena je galerija sa stalnim postavom slika Gabrijela Jurkića, prema odabiru Ivice Šiška, akademskog slikara i profesora na ALU u Zagrebu, uz podršku ministarstva za kulturu Republike Hrvatske.

Gabrijel Jurkić: Zbjeg (djelo iz 1914.)Osim stalnog postava slika Gabrijela Jurkića, u prostorijama samostana izložene su uz Gabrijelove i slike starih majstora, kao i suvremenih umjetnika (Fra A. Kaić, I. Šeremet, Lj. Lah, I. Šiško,...).

Napomena: Jurkićeve crteže pogledati u Kalendaru sv. Ante, Franjevačka provincija Bosna Srebrene, godina I.-XX., Sarajevo 1926.-1945. i u Katoličkom svijetu 1932-1941.

 

Ciro Truhelka (portrait by Gabriel Jurkic)

Ciro Truhelka
Gabrijel Jurkić: Magla u Bosni
Gabrije Jurkić: Sunce u Bosni
Gabrijel Jurkić: Vedrina u Bosni
Gabrijel Jurkić: Zetva u Bosni

Gabrijel Jurkic, outstanding Croatian painter in Bosnia and Herzegovina.

 
Gabrijal Jurkić: Idila u Bosni
Gabrijel Jurkić: Inje u Bosni
Gabrijel Jurkić: Jesen u Bosni
Gabrijel Jurkić: Jesen u Bosni

 


Literatura:

 • Franjo Marić: Gabrijel Jurkić u hrvatskim kalendarima 1926.-1945., Donja Lomnica: Ekološki glasnik, 2003., ISBN 953-98192-6-1

  Najljepše zahvaljujem g. Mariću na dopuštenju (i velikodušnoj pomoći) da malo poznati crteži Gabrijela Jurkića objavljeni u njegovoj knjizi budu prikazani na ovom webu.

Gabrijel Jurkić: Molitva

Gabrijel Jurkić: Madona

Gabrijel Jurkić: Spasitelji i čuvari naših otaca

Gabrijel Jurkić: Kreševo

Gabrijel Jurkić: Fojnica

Gabrijel Jurkić: Franjevac s knjigom u šumi

Gabrijel Jurkić: Jajce

Gabrijel Jurkić: Guča gora

Gabrijel Jurkić: Plehan

Gabrijel Jurkić: Livno

Gabrijel Jurkić: Rama

Gabrijel Jurkić: Visoko

Gabrijel Jurkić: Katedrala sv. Ante, Sarajevo

Gabrijel Jurkić: Žeteoci (s dva franjevca...)


Gabrijel Jurkić: Pjezaž 1936. 
Zahvaljujem gđi. Višnji Anić na poslanoj fotografiji.


Literatura:

 • Gabrijel Jurkić (tekst: Josip Depolo), Franjevački samostan "Gorica", Livno, 1995
 • Gabrijel Jurkić, (izd. Galerija Martino), Mostar 2003., ISBN 9958-9399-0-8