Mario Macek (1961.-1991.)


Mr. sc. Mario Macek rođen je u Derventi 1961. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Derventi s odličnim uspjehom. Elektrotehnički fakultet u Zagrebu upisao je 1981. godine i diplomirao 1985. godine na smjeru “Nuklearna energetika” i 1986. na smjeru “Elektroenergetika - Izgradnja i pogon elektroenergetskih sistema” - oba s izvrsnim uspjehom. Zbog iznimnog uspjeha za vrijeme studija nagrađen je 1985. pismenim priznanjem “Josip Lončar”, a 1986. Brončanom plaketom “Josip Lončar”.


Osim stručnog djelovanja za vrijeme studija, aktivan je bio i u studentskim organizacijama tadašnjeg ETF-a, studentski član Znanstveno-nastavnog vijeća ETF-a i studentski član Skupštine Sveučilišta u Zagrebu. Jedan kraći period bio je zaposlen na Zavodu za fiziku ETF-a, ali ga je nemiran inženjerski duh odveo u Institut Jugoturbine u Karlovcu, gdje je započeo s radom kao stručni suradnik u odjelu za nukearnu tehnologiju, na čije čelo je došao 1987. godine.Godine 1988. na ETF-u je obranio magistarski rad “Analiza pouzdanosti sustava opskrbe električnom energijom vlastitog potroška u nuklearnoj elektrani”. Njegov kratki, ali bogati stručni i znanstveni rad prekinut je 18. rujna 1991. kada je kao dragovoljac i pripadnik pričuvnog sastava MUP-a položio život za slobodu Hrvatske.

Mario Macek je bio dobitnik Tesline nagrade (prvi u bivšoj Jugoslaviji), vidi Gimnazija u Derventi.

Informacije ljubaznošću prof. dr. Vladimira Ćepulića. Profesor Ćepulić je Maria Maceka upoznao još kao studenta ETF-a (sadašnjeg FER-a). U svojoj radnoj sobi na FER-u (za Zavodu za primijenjenu matematiku) je imao na arku papira otisnutu informaciju u Mariu Maceku, na kojoj je i fotografija obavijesti o njegovoj smrti koju smo prenijeli gore.Bibliografija

Popis poginulih branitelja iz Sisačko-moslavačke županije

Croatia - its History, Culture and Science